eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ha lefogy, a veséje is jobban működik majd

A diétával, mozgással vagy műtéttel elért súlycsökkenés a veseproblémákkal élő elhízott embereket védi veseműködésük további romlásától - állapították meg amerikai kutatók.

A vese kiszűri a vérből a mérgező anyagokat, amelyek így a vizelettel távoznak. Ez a funkciója azonban sérülhet, ezáltal a káros anyagok felhalmozódhatnak.

Az elhízott embereknél egyéb problémák mellett a vesekárosodás kockázata is növekszik. Sankar Navaneethan, az ohiói Cleveland Klinika munkatársa kollégáival 13 tanulmány adatait elemezte, melyek azt vizsgálták, milyen hatással van a vese működésére a testsúly csökkentése.

Megállapították, hogy az elhízott, vesebeteg emberek diétával vagy mozgással történt súlyvesztése csökkentette a vesekárosodást jelző egyik értéket, a vizeletben található fehérje mennyiségét. A műtéti úton elért súlycsökkenés pedig normalizálhatja a vesében a méreganyagok eltávolításának ütemét.

Jelenleg 20 milliónál több amerikainak van krónikus vesebetegsége. "A veseproblémák szaporodásával összefüggő egészségügyi költségek megdöbbentőek" - véli Navaneethan.

A metaelemzés a Clinical Journal of the American Society Nephrology című szaklap legfrissebb számában jelent meg.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×