eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feketekorall-erdőt fedeztek fel a Messinai-szorosban

Ritka feketekorall-erdőt fedeztek fel a napokban olasz kutatók a Szicíliát a Calabriai-félszigettől elválasztó Messinai-szorosban, a természeti képződmény az egyik legnagyobb a maga nemében a világon.

Az 50-100 méteres mélységben található, mintegy két futballpályányi korallerdő pontos helyét az esetleges fosztogatás megelőzése érdekében nem hozták nyilvánosságra.

A fekete korall élő szövete élénk színekben pompázik, váza azonban fekete vagy sötétbarna, innen származik neve is. A fekete korall váza közkedvelt, ritkasága miatt igen drága ékszer.

"Egy rendkívül ritka feketekorallfajt találtunk, amelyet korábban sohasem tudtunk még megfigyelni eredeti, élő környezetében" - mondta az egymillió euró költségvetésű, 2005 óta folyó projekt kutatási vezetője, Simone Canese. "A fajból eddig mindössze öt múzeumi példányról tudni" - érzékeltette a felfedezés horderejét a tudós.

A Tirrén-tengert a Jón-tengerrel összekötő, legszűkebb pontján mindössze 3,1 kilométer széles Messinai-szorosban az északi és déli irányból érkező tengeri áramlatoknak köszönhetően természetes örvény alakul ki. Ezt az örvényt személyesíti meg az antik görög mitológiában Kharübdisz, aki a Scylla településen található sziklával párt alkotva vált szimbólummá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×