INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Honnan tudhatjuk, hogy jól lát-e a kisgyerek?

Infostart / InfoRádió
Iskolás gyerekünkről néhány hét alatt kiderülhet, hogy nem jól lát, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán kezdünk gyanakodni, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állhatnak. Holott ma már csecsemőkortól ajánlott megjelenni szemészeti szűrővizsgálaton, ahol nem csak a távol- vagy a közellátási nehézségekre derülhet fény. Számos eltérés pedig csak akkor kezelhető, ha a lehető legkisebb korban felfedezik.

A gyerekkor egyik nagy csodája a bámulatos alkalmazkodóképesség. Ez egyrészt jó, másrészt megakadályozza, hogy a gyerekeknél korán kiderüljön, hogy probléma van a látásukkal.

Számukra ugyanis az a természetes, ahogyan ők látnak. Úgy fogadják el a világot, ahogy megtapasztalják, éppen ezért mivel az összes információ 80 százalékát a látás útján szerezzük be, egy látásprobléma esetén jelentősen lecsökkenhet a kicsik mozgástere - hangsúlyozza Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemészorvosa.

A szakember szerint általános igazság, hogy minél fiatalabb valaki, annál rugalmasabb a látórendszere, annál könnyebben tanul. A látás képességét ugyanis ugyanúgy tanulni kell az agynak, mint például a járást. Ha sokáig nem kezelnek egy látásproblémát, akkor a gyerek agya a normális fejlődés helyett a folyamatos kompenzálásra kényszerül. Vagyis minél korábban fedezünk fel és kezelünk egy szemészeti betegséget, annál jobb az esély a gyógyulásra.

Vizsgálatok csecsemőkortól

Az Amerikai Optometristák Szövetségének felmérése szerint a szülőknek mindössze 13 százaléka gondoskodik arról, hogy a gyermeke már az első életévében részt vegyen alapos szemészeti kivizsgáláson, holott tízből egy gyerek valamilyen szemészeti betegséggel küzd. Gyanítható, hogy ez az arány hazánkban sem sokkal jobb.

Hat hónapos kortól egyéves korig terjedő időszakban nagyon fontos szűréseket lehet elvégezni. Ilyenkor a szakemberek trükkös tesztek segítségével értékelik a látásélességet, a szem fénytörő képességét, mozgékonyságát, a két szem összehangolt működését, valamint a szemek általános egészségi állapotát.

Ezek alapján szűrik ki a szem különféle betegségeit, többek közt a gyenge látásélességet, a két szem nem összehangolt működését, a kancsalságot és a tompalátást. Ez utóbbiról érdemes tudni, hogy csak gyermekkorban gyógyítható: a jól látó szem letakarásával, késztetve a rosszul látó szemet a használatra, a fejlődésre.

Későbbi életkorokban maga a szülő is felfigyelhet arra, hogy valami baj van a gyerek szemével. Tünetek, amelyek észlelésekor szemészorvoshoz kell fordulni:

- A gyerek kerüli a közelre nézést, minél távolabb igyekszik tartani magától a tárgyakat;

- Éppen ellenkezőleg: a távoli tárgyakat, személyeket nem ismeri fel.

- Úgy fordítja a fejét, hogy csak az egyik szemével lássa a tárgyat.

- Gyakran fáj a feje, szédül, fáradt.

- Napközben is dörzsöli a szemét.

- A felé nyújtott tárgyak, játékok mellé nyúl.

- Állandóan vagy időnként kancsalít.

- A pupilla területében furcsa visszfény látható.

Mit vizsgálnak a gyerekeknél?

A csecsemőkori vizsgálat akkor is érdemes elvinni a gyereket szűrővizsgálatra háromévesen, iskolakezdéskor, majd utána kétévente, ha nincs semmi probléma. Az átfogó szűréseken a szakember rendkívül szerteágazó, nagyon speciális vizsgálatokat végez el.

A rendszeres, de különösen iskolakezdéskor végzett komplex szemészeti vizsgálat akár a gyerek tanulmányait is befolyásolhatja, hiszen nyilvánvaló a kapcsolat az egészséges látás és az írás-olvasás között.

Kutatásokkal támasztható alá, hogy a dyslexiás vagy a problémásan tanuló gyerekek 60 százaléka valójában valamilyen fel nem ismert látási nehézséggel küzd. A felnőtteknek viszont csak kevesebb, mint a fele van tisztában azzal, hogy a gyerekeknél tapasztalt bizonyos viselkedési zavarok hátterében akár látásprobléma is állhat.

A címlapról ajánljuk