eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Majonéz és ketchup: Ínycsiklandó szószok és gyenge középszerek

A Kosár magazin szigorú csapata 14 ketchupot és 12 majonézt augusztusban. Az eredmény felemás: a ketchupoknál három kiváló, nyolc jó, egy közepes és kettő még megfelelő minősítésű minta akadt, míg a majonézeknél egy kiváló mellett hat jó és öt közepes termék volt található.

A majonéz a francia konyha elengedhetetlen alapanyaga, nélküle nem lennének krémes szószok, ínycsiklandó dresszingek. A jó majonéz színe egyöntetű, tört fehértől világossárgáig terjedő, fényes, olajkiválástól mentes. Sima, selymes állagú, csomóktól mentes, sűrűn folyó. Illata kellemesen savanykás, mustáros, sós. Harmonikus íze édeskés, sós, savanykás, mustáros, enyhén olajos - számol be a teszt eredményéről a Kosár reklámmentes fogyasztói magazin.

A majonézek között egyetlen kiváló minősítésű minta volt, amelynek viszont alig olvashatóak a feliratai. A többi minta jó (hat termék), illetve közepes (öt majonéz) minősítést kapott.

Tipikus hibaként említhető a fehér, nem jellegzetes szín, a túl híg vagy zselészerű állomány. Az illatnál és az íznél hiba, ha egy-egy illat vagy íz külön érezhető, mert megbontja a termék harmonikusságát. A leggyakoribb gond az ecetes illat és túl savanyú íz volt.

Ennél súlyosabb a pontlevonás, ha idegen ízt éreznek a szakértők - például avas íz köszön vissza, mint a sereghajtó vagy a 12 termék közül legdrágább majonéz esetében.

A ketchup az Egyesült Államokból indult világhódító útjára. Megszámlálhatatlan variációban készítik, ami közös bennük, az a paradicsom alapanyag.

A jó ketchup sötétvörös színű, homogén, egyöntetű, jellegzetes püré állagú, csomóktól, kiválástól mentes, erőteljes paradicsom illatú. A csomagoláson feltüntetett fűszerek illata harmonikusan érezhető. Íze savanykás, édeskés, sós, paradicsom ízű, a felhasznált fűszerek íze harmonikus.

Különösen megnyerte a bírálók tetszését három, egymástól teljesen különböző jellegű termék. Nyolc mintát értékeltek a bírálók jónak, emellett egy közepes és kettő még megfelelő minősítésű termék akadt. Jellegzetes kifogások, amelyek pontlevonást eredményeztek: külön érezhető az édes és külön a savanyú íz, egy-egy felhasznált fűszer (például fahéj, szegfűszeg), túlzottan vöröshagyma ízű.

A két sereghajtó ketchup színe eltért a várttól, állományuk a kelleténél hígabb volt, de ennél is nagyobb súllyal esett latba, hogy tisztátalan mellékíz érződött rajtuk.

Ha tudni akarja, melyik termék milyen minősítést kapott, kattintson ide!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×