eur:
391.33
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Stroke-ot okozhat az újinfluenza leghatékonyabb ellenszere

Növelheti egyes betegeknél a stroke kialakulásának veszélyét a Tamiflu - figyelmeztetnek brit orvosok. A többek között az újinfluenzát is hatékonyan gyógyító szer ugyanis kölcsönhatásba léphet a varfarinnal, amelyet a vérhígításra használnak.

A két szer együtt hatással lehet a vérrögképződésre, ami egyes betegeknél kontrollálhatatlan vérzést és akár stroke-ot is okozhat. Az orvosok már figyelmeztették a brit gyógyszer-ellenőrző és engedélyező hivatalt, amely gyors és hatékony vizsgálatot ígért.

Arra azonban már most felhívták a figyelmet, hogy az influenzaszerű megbetegedések is okozhatnak stroke-ot, így még nem lehet biztosan tudni, hogy a Tamiflu miatt alakul-e ki a baj.

A gyógyszerrel kapcsolatban, amely eddig az újinfluenza egyik leghatékonyabb ellenszere, nem ez első aggasztó hír. Múlt héten az Oxfordi Egyetem kutatói figyelmeztettek, hogy egyébként egészséges gyerekeknek nem kellene adni sem ezt, sem pedig a Relenzát megelőzésképpen, mert ennek több lehet a kára, mint a haszna.

Nagy-Britanniában eddig négyszáz esetben tettek jelentést az orvosok a Tamiflu mellékhatásairól, mióta kitört az újinfluenza-járvány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×