eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Robbanás az erőműben: még mindig keresnek 57 embert

A szibériai Szajan-Susenszki vízi erőműben szerdán megkezdték a víz kiszivattyúzását a hétfői baleset következtében elárasztott helyiségekből, s találtak egy további áldozatot: ezzel a halottak száma 17-re emelkedett, keresnek még 57 embert.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere csütörtökön kora reggel elmondta, hogy mintegy 250 ezer köbméter vizet kell kiszivattyúzni, s ehhez legalább 35-37 óra szükséges.

A miniszter közölte még, hogy a körülbelül negyven tonnányi kiömlött olajból keletkezett folt felszámolására több mint három kilométeres akadályt állítottak fel a Jenyiszejen.

Sojgu a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva kifejtette: a baleset oka, sőt természete is érthetetlen egyelőre, a történtek példa nélkül állnak a világon, ezért nagyon sok megkeresést kapnak a világ minden tájáról a vízi erőművektől, mert szeretnék megelőzni, hogy hasonló történjen.

Még korai találgatásokba bocsátkozni, mondta, de hozzátette, hogy az erőmű egész tevékenységét nagyon alaposan ellenőrzik abból a szempontból, hogy mi járulhatott hozzá az események ilyen alakulásához, és egyben nagyon gondos ellenőrzéseket kezdtek a többi vízi erőműben is.

Végül elmondta: az erőmű tíz aggregátja közül három bizonyosan nem javítható meg: a másodikat - súlya több, mint 900 tonna - a víz a mennyezetig dobta, darabokra tépte, s e darabokat, amelyek között akadt 100 tonnás is, széthordta. A többi turbina víz alá került, csak később derül majd ki, hogy javíthatók-e, vagy sem - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×