eur:
390.92
usd:
366.06
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Körömrágástól is kialakulhat szemölcs

Valójában vírusfertőzés a közönséges szemölcs (verruca), amely jellemzően a fiataloknál és a felnőtteknél alakul ki, míg tipikusan az óvódások és kisiskolásoknál jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma. Felnőtteknél nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása sem, s mivel a kezelések szerteágazóak lehetnek, minden esetben ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni, ha szeretnénk eltüntetni a növedéket.

A szemölcsöket (amelyek nem tévesztendőek össze az anyajeggyel és egyéb kiálló puha kocsányos növedékekkel) vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Más fertőzésekkel szemben nagyon változatos ideig - néhány hétig, de akár évekig is - megmaradhatnak.

Körülbelül 50 szemölcs-típust különböztetünk meg. Megjelenési formájuk függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől. Felbukkanásuk egészen biztosan összefügg az immunrendszer legyengülésével, ezért betegségek után gyakrabban alakulnak ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szemölcs megjelenése bármilyen immunzavarra utalna.

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be.

A szemölcsök kialakulását elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás és a láb deformitásai is - figyelmeztet Kalas Diána, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Megjelenési formák és kezelés

A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett "befelé növő szemölcs" fájdalmassága miatt akár járásképtelenséget is okozhat.

A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcse, amely nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül (például bereped).

A gyerekeknél előfordul, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt köröm alatt fejlődik ki a szemölcs, ami enyhe fájdalommal is járhat. Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek.

A nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, puha kinövések némely esetben előkészíthetik a talajt a méhnyakrák kialakulásához. (Többek közt ezért is kiemelten hangsúlyos a kondom használata.) A szemölcsök tehát testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva.

Az eltávolítás történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt - a megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.

Megelőzés

- A már kialakult szemölcsöt ne piszkáljuk!

- Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket!

- Viseljünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot, ugyanis a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.

- Ne használjunk közös törölközőt, vizes helyiségekben is mindenkinek legyen saját papucsa!

- Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt!

- A cipőket rendszeresen fertőtlenítsük!

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×