eur:
388.82
usd:
361.99
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Százhuszonöt éves a svájci bicska

Százhuszonöt éve, hogy egy svájci túlélőeszközt talált fel az alpesi ország hadserege számára: a nemzeti jelképpé vált svájci zsebkéssel azóta is célgömböt igazítanak, sajtot szeletelnek és söröskupakot nyitnak.

A Victorinox cég, Karl Elsener feltaláló örököse alkalmazkodik az új kor követelményeihez. Az egyik új modellen számítógépek javítására alkalmas alkatrész, egy másikon USB-kulcs, egy harmadikon pedig tompa pengéjű gyermekkés is van.

"Igyekszünk mindig közel maradni a piachoz, és új ötletekkel előállni - magyarázta a feltaláló dédunokája, ifjabb Karl Elsener, a Victorinox elnöke. - A svájci katonai zsebkés az Északi- és a Déli-sarkon, az Amazonas vidékén és a Himaláján számos expedíciót szolgált sikerrel. Része az űrrepülőgép legénysége felszerelésének is".

"Számos amerikai elnök ajándékozott látogatóinak svájci bicskát a Fehér Házban" - tette hozzá büszkén Elsener, aki azt is elmondta, hogy egyszer gégemetszést is végeztek vele egy Fülöp-szigetek felett szálló repülőgépen.

A sztárnak számító, fehér kereszttel díszített, piros nyelű vágóeszköz történetét a Schwyz kantonban található Svájci Nemzeti Múzeumban bemutatott kiállítás ismerteti.

Az összecsukható bicska európai elődeivel gallyakat vágtak, vaddisznókat heréltek, baromfit kopasztottak vagy krumpliszsákokat varrtak. Olaszországban a díszes kés - olasz nevén coltello d'amore - a vőlegényt a hűség iránti kötelezettségére emlékeztette: az esküvő után a hitvesi ágyon helyezték el, az ifjú asszony keze ügyében.

A svájci bicska létrejöttét egy katonai megrendelésnek köszönheti: a néhai Karl Elsener ibachi műhelyében fejlesztette ki azt a zsebkéstípust, amellyel egyaránt lehetett puskát igazítani és kinyitni a hadtápban akkoriban újdonságnak számító konzervet.

A világhírű késgyárat 1891-ben alapították. Az 1897-ben szabadalmaztatott tiszti bicskának már hat funkciója volt, közöttük a dugóhúzás. Ebből a modellből lett a voltaképpeni kultusztárgy - idézte fel Pia Schubiger, a schwyzi kiállítás szervezője. Kimondhatatlan neve - Schweizeroffiziersmesser - ellenére a zsebkés a második világháborúban az Európában szolgáló amerikai katonák körében is gyorsan népszerű lett, sőt az Atlanti óceán túlpartján élő hozzátartozóiknak is sokat ajándékoztak belőle.

A legsúlyosabb csapást a bicska világhódítására a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények okozták, amelyek után kitiltották a szúró-vágó eszközöket a repülőgépek utasteréből. A termelés akkor 30 százalékkal esett vissza - emlékezett vissza ifjabb Elsener.

A mítoszok azonban hosszú életűek: a Victorinox konszern ma a különböző modellekből évi 6 millió zsebkést állít elő. Februárban a svájci hadsereg új változatot rendelt a cégtől: az olívazöld-fekete nyelű katonai bicska egy kézzel nyitható, természetesen gallyvágásra és sörnyitásra is alkalmas. Dugóhúzó azonban továbbra sincs rajta, mert az csak tiszteknek dukál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×