eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A kutyák javíthatják a kisiskolások olvasási képességét

Ha az általános iskolás gyereket arra ösztönözzük, hogy házi kedvencének olvasson fel hangosan, akkor sokat fejlődhet az olvasási képessége - állítja egy angol civil szervezet, amely azzal magyarázza a jelenséget, hogy a kutyák nem nevetnek a gyerekek hibáin, igaz, nem is javítják ki őket.

Azok a gyerekek, akik hangosan olvasnak fel a kutyájuknak, gyorsabban tanulnak meg helyesen olvasni, mint azok, akik a felnőtteknek olvasnak fel - derült ki egy új brit felmérésből.

Egy Dorset megyében működő általános iskola áprilisban már bevezetett egy olyan 45 perces gyakorlóórát, ahol hét- és nyolcéves gyerekek olvasnak fel hangosan kutyáknak. A tanárok szerint a diákok olvasási képessége így gyorsan fejlődik.

A kutyás órákat szervező Caring Canines jótékonysági szervezet azt szeretné elérni, hogy minél több általános iskolába tartsanak ilyen képzéseket. "A kutyáink olyan speciális állatok, amelyek jól kijönnek a gyerekekkel. Az ötlet jól működik, mert a kutyák nem ítélkeznek, nem nevetnek, ha a gyerek dadog, és nem türelmetlenkednek" - magyarázta a szervezet munkatársa.

Julie Lankshear elmondta: leginkább azoknak a gyerekeknek tesz jót a kutyák jelenléte, akik bátortalanok. Esetükben gyakran nem is a gyenge képesség áll az olvasási nehézségek mögött, hanem a kis önbizalom.

"Ha kutyáknak olvasnak fel, akkor megnő az önbizalmuk, és képesek lesznek kommunikálni" - tette hozzá. A feladatra leginkább alkalmas kutyafajta a Yorkshire terrier, a labrador és a németjuhász.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ötlet remek, de ha a gyerek hibát vét olvasás közben, azt a kutya természetesen nem javítja ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×