eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mit tegyünk extrém UV-sugárzás esetén?

Az UV-sugárzás felhős időben is károsítja az egészséget - hívja fel a figyelmet az InfoRádió által megkérdezett bőrgyógyász-kozmetológus. Néhány gyógyszer és növény is veszélyes lehet ilyenkor - tette hozzá Nagy Katalin főorvos azt követően, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki a 8,1-es, tehát extrém erősségű UV-B sugárzás miatt.

Az UV-B sugárzás felelős a leégésért és a daganatképződésért, míg az UV-A az öregedésért és a napallergia kialakulásáért. Ezen sugárzási értékekre különösen azoknak kell odafigyelniük, akiknek a családjában már előfordultak ilyen esetek - mutatott rá Nagy Katalin.

Nemcsak a tűző naptól kell óvnunk magunkat erős sugárzás esetén, felhős időben is leéghetünk - hangsúlyozta a szakember, aki azt is elmondta: pusztán az öltözködéssel nem tudunk védekezni, hiszen a ruházat a káros sugarak 75 százalékát átengedi.

Szükség van tehát a napvédő szerekre, amelyeket akár naponta többször is használni kell, különösen fürdőzőknek fontos ez, vagy azoknak a gyermekeknek, akik például a homokozóban játszanak.

Még a napvédőszerek használata mellett sem ajánlott déli 12 órakor a tűző napon tartózkodni, de ebben az időpontban még az árnyékban is vigyázni kell. A homok, a víz vagy a fű például, bár különböző százalékban, de visszaveri a nap sugarait.

Különösen óvatosnak kell lennie, azoknak, akik gyógyszert szednek, például antibiotikumot, néhány készítmény ugyanis növeli a fényérzékenységet, ilyenkor tehát azok is leégnek, akik máskor nem szoktak.

Napozáskor mindenki terítsem maga alá törülközőt vagy plédet, ugyanis egyes növények nedve és a nap együtt néha nagyon súlyos hólyagokat vagy maradandó bőrelváltozást okozhat.

Erős sugárzás esetén a szemet is óvni kell, UV-szűrős szemüveggel. A Magyar Látszerész Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: csak a szaküzletben vásárolt szemüveg esetében lehetünk biztosak abban, hogy az valóban megfelelő védelmet nyújt-e, a legtöbb üzletben pedig már be is tudják mérni a lencse védőképességét.

Tóbiás Richárd hozzátette: UV-védelemmel már a dioptriás szemüvegeket is el lehet látni, sőt egyes kontaktlencsék is képesek erre.

A védőszemüvegeket nemcsak délben, a legnagyobb napsütésben érdemes hordani, a fejünk felett lévő napnál ugyanis sokkal veszélyesebbek a laposan beeső sugarak, azaz a reggeli vagy a kora esti napsütés.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×