eur:
389.67
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Extrém értékű UV-B sugárzást, majd esőket hoz a jövő hét

Hétfő estig a Kárpát-medence fölé egyre melegebb és nedvesebb levegő áramlik, ezért hétfőn már több lesz a felhő, és itt-ott zivatar is várható. Erősödik a nappali felmelegedés - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tájékoztatás szerint hétfőn a dél-dunántúli és dél-alföldi országrészben a legmagasabb UV-B sugárzás elérheti a 8,1-es extrém értéket.

Vasárnap derült, száraz idő várható, majd estétől egyre több fátyolfelhő lesz az égen, éjszaka pedig észak felől megvastagszik a felhőzet, és hajnalban északon egy-egy zápor, esetleg zivatar is előfordulhat.

Hétfőn a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett északon lesz a kevesebb, délen a több napsütés. Helyenként zápor, zivatar továbbra is kialakulhat. Vasárnap a nyugati szél olykor megerősödik, hétfőn időnként megélénkülő déli, délkeleti szél várható. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12, 17 fok között, északkeleten 12 fok alatt alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 27, 32 fok között, északkeleten 27 fok alatt valószínű.

A következő napokban változékony időre van kilátás. A több-kevesebb napsütés mellett kedden többször erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé számítani lehet záporesőre, zivatarra.

Szerdán eleinte még néhol várható zápor, majd észak felől csökken a felhőzet. Csütörtökön és pénteken nem valószínű csapadék. Gyengül, majd átmenetileg ismét erősödik a nappali felmelegedés.

UV-B riasztás hétfőre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint hétfőn a dél-dunántúli és dél-alföldi országrészben a legmagasabb UV-B sugárzás elérheti a 8,1-es extrém értéket. Az ország északkeleti régiójában lesznek felhőátvonulások, de ahol hosszabb- rövidebb ideig kisüt a nap, ott az UV-B index ugyancsak meghaladhatja az extrém sugárzás határértékét.

Normál bőrtípusnál már 15 perc napon tartózkodás esetén bőrpír keletkezhet.

Az OMSZ felhívja a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre, és amennyiben lehetséges, napközben 11és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×