eur:
389.19
usd:
361.62
bux:
68615.86
2024. május 7. kedd Gizella

A plusz kilók hátráltatják a nők munkahelyi karrierjét

A túlsúlyosság nem jelent akadályt a férfiak számára a munkahelyen, míg a fölös kilókkal küzdő nők előmeneteli esélye jóval kisebb - derül ki egy amerikai kutatásból.

A Michigani Egyetem kutatói amerikai nagyvállalatok főnökeit vonták be vizsgálatukba. Olyan orvosi szakértőknek mutatták be az ezer vállalatvezetőről készített fotókat, akik a képek alapján is meg tudták állapítani, hogy az illető hány kiló.

A kutatók azt találták, hogy amíg férfi főnökök 61, addig a női vezetők csak 22 százaléka volt túlsúlyos. Az elhízottság (amely plusz 15, vagy annál is több kilónyi súlyfelesleget jelent) mindenesetre a nők és a férfiak számára is egyenlő hátrányt jelent a munkahelyen - derül ki a brit Equal Opportunities International című szaklapban.

"A kutatás eredménye azt feltételezi, hogy amíg az elhízottság akadályt jelent a munkahelyi előmenetelben a férfiaknál és a nőknél is, addig a szimpla túlsúlyosság a nőket jobban hátráltatja" - magyarázta az eredményeket Mark Roehling kutató.

A szakemberek többnyire a testtömeg indexszel mérik az elhízás mértékét. Ezt az értéket úgy adják meg, hogy az illető testsúlyát osztják el a négyzetre emelt magasságával. A normális érték 18,5 és 24,9 között van, túlsúlyosnak számít az, akinek a testtömeg indexe 25 és 29,9 között van, elhízott pedig az, akinek 30 felett van a mutatója.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×