eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Tánc és zajongás a szabadban - nagypénteki tiltólista

Bár Luzern svájci kanton lakói végre táncolhatnak nagypénteken, a németajkú Svájc hat másik kantonjában és legalább egy franciaajkú járásban továbbra is tilos az ünnepi vigadozás e formája - jelentette az ünnep alkalmából a svájci ATS hírügynökség.

Különösen szigorú a törvény Appenzell kantonban, ahol egész nagyhéten törvényt sért a tánc. Zürich és Jura kantonban másfajta tilalom van érvényben: zajongani nem szabad a szabad ég alatt nagypénteken - ez érvényes a bálokra, a sportrendezvényekre, de még a filmvetítésekre is.

Számos protestáns kanton a múltban egészéves tánctilalmat működtetett, ám bizsergő lábú lakóik ezen úgy segítettek, hogy a szomszédos, toleránsabb katolikus körzetekben ropták a táncot.

Luzern kantonban hosszú perlekedés után március 9-én oldották fel a nagypénteki, húsvétvasárnapi, pünkösdi, a szeptember harmadik vasárnapjára eső hála-, vezeklő- és imanapi (egy sajátos svájci vallási ünnep), a karácsonyi és a hamvazószerdai tánctilalmat, amely 1428 óta volt érvényben.

A szavazás kimenetele meglehetősen szoros volt: 51-en szavaztak a táncra, 50-en ellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×