eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tönkreteszik egészségünket a közösségi oldalak

Az olyan internetes oldalak, mint a Facebook, a MySpace vagy az iwiw jelentősen leronthatják azon netezők egészségi állapotát, akik emiatt egyre kevesebbszer létesítenek egymással személyes kapcsolatot - állítja egy brit pszichológus.

Annak, hogy személyes találkozás helyett e-maileket küldözgetünk ismerőseinknek, komoly biológiai hatásai lehetnek - állítja egy brit pszichológus, aki szerint a számítógép előtt eltöltött sok idő társadalmilag elszigetelheti a netezőt, sőt zavart okozhat a gének, az immunrendszer, az artériák és a hormonok működésében, és ronthatja a mentális teljesítményt is.

A káros következmények miatt növekedhet az olyan komoly egészségügyi problémák, mint a rák, az agyvérzés, a szívproblémák és a demencia kockázata - tette hozzá Dr. Aric Sigman, aki a brit biológiai intézet szaklapjában, a Biologistben publikálta tanulmányát.

A szakértő úgy véli: a nyolcvanas évek végétől, vagyis az elektronikus média térhódítása óta az emberek egyre kevesebb időt fordítanak a személyes kommunikációra. Az utóbbi években ráadásul - főleg a fiatal korosztály körében - egyre népszerűbbekké váltak a közösségi oldalak, amelyek eredetileg azt a célt szolgálják, hogy összehozzák az embereket, mégis a szakértő szerint éppen ellenkező hatást váltanak ki: szociálisan elszigetelődnek a gép előtt ülők, akik nem sajátítják el az alapvető szociális készségeket.

Dr. Sigman hangsúlyozza: a személyes interakció hatással van a szervezetre. A kötődést elősegítő oxítocin hormon működése például a szerint változik, hogy az illető szoros kapcsolatban áll-e a másikkal vagy sem. Hangsúlyozza: néhány, az immunrendszer múködésében és a stressz kezelésében elengedhetetlen gén a szerint funkcionál, hogy az illető milyen szociális interakcióban van-e másokkal. A szakértő hozzátette: 209 "szociálisan irányított" gént fedeztek fel eddig, amelyek közül sok összefüggésben van az immunrendszerrel, a sejtosztódással és a stresszkezeléssel.

"Kevesebb, mint két évtized alatt megtriplázódott azok száma, akik azt állítják, nincs senki, akivel fontos dolgokról beszélgethetnének, Ráadásul a szülők is egyre kevesebb időt töltenek gyerekeikkel" - hívja fel a figyelmet Dr. Sigman, aki szerint a közösségi internetes oldalak nem helyettesítik a személyes kommunikációt.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×