Megint élvezhetik majd régi kedvencüket, az óriásnyulat a spanyolok, mivel azt tervezi a katalán kormány, hogy újra engedélyezi a ritka állatok fogyasztását. A Valenciai Agrárkutatási Intézet új tenyésztési programja keretében próbálja meg tenyészteni a ritka állatot, abban a reményben, hogy három éven belül újra a boltok polcain lesz a nyúlhús.
A nyúlból, amely akár akkorára is megnőhet, mint egy bárány, hét kilónyi hús kerülhet az asztalra. Ráadásul népszerű és olcsó alternatívája lehet a vörös húsnak. A valencianónak is nevezett óriásnyúl tenyésztését 1912-ben kezdték el, amikor a parasztok keresztezték egymással a spanyol házinyulat és a flamand óriásnyulat. Azóta a vacsorák népszerű fogása volt.
Vicente Garcia, a terv végrehajtásáért felelős agrármérnök szerint azért kedvelték az állatot a tenyésztők, mert gyorsan szaporodott és kiváló volt a húsa. Gyakran 16 kisnyúl is született egyszerre. A huszadik század első felében rengeteget exportáltak a nyúlhúsból, amelyet Európa-szerte kedveltek, de szerették Latin-Amerikában is.
Mégis, a hetvenes évekre a kihalás közelébe került az állatfaj. Mint azt Garcia mondta, alig pár példány maradt meg belőle. Csupán Spanyolország két, a világtól elzárt területén él még. A hároméves tervet a katalán mezőgazdasági minisztérium dolgozta ki és indította el. Az eddig született állatok akkorák, mint a szürke német óriásnyúl.