eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rekordbevételt hozhat a divatkirály kincseinek árverése

Kalapács alá kerül a tavaly elhunyt francia divattervező, Yves St. Laurent és élettársa, Pierre Bergé káprázatos műgyűjteménye. A február 23-án kezdődő, háromnapos árverést az angol Christie's műkereskedő cég párizsi leányvállalata bonyolítja le, de a kincseket néhány napig Londonban is meg lehetett tekinteni.

A katalógusban 700 tárgy szerepel, ebből hoztak át Londonba egy kiállításnyit étvágygerjesztőnek a londoni műgyűjtők számára. Elegáns közönség sétálgatott a Christie's belvárosi bemutatótermeiben, néhány ismert milliomos mellett például a királynő unokaöccse.

A divatkirály Yves St. Laurent egyedül maradt idős élettársa, Pierre Bergé le akarja zárni élete e szakaszát, és eladja ötven éven át közösen gyűjtött kincseiket, lakásaik teljes berendezését és díszeit, kivéve St. Laurent Andy Warhol által festett arcképét és azt az afrikai szenufó madárszobrot, amit utoljára vettek együtt.

Eklektikus műgyűjtők voltak, különböző korszakok festményeit, szobrait, ezüstjeit és bútorait vásárolták meg. Bútorban kedvelték az art deco stílust. Szerepel majd az árverésen egy zsámoly-páros is, melynek ülőkéjét valódi leopárdbőr borítja, fogói pedig narancssárga japánlakkal borított bronzból készültek. E bútordarabok kikiáltási becsült ára két-három millió euró.

Tervezőjük az az 1967-ben elhunyt Miklós Gusztáv, akit a kor sikeres párizsi magyar szobrásza, Csáky József csábított ki Franciaországba, és aki megjavította a magyar alkotások árverési csúcsát, amikor bronz szobra 2005-ben 220 millió forintnak megfelelő összegért kelt el. Immár tehát a bútorai is nagy értéket képviselnek.

A Christie's kiállításán falméretűre nagyított fotó mutatja, milyen volt St. Laurent és Bergé párizsi lakásának a szalonja. A sokféle műtárgy hangulatos egésszé állt össze, bár egymás mellett függött a falon Géricault romantikus leánykaportréja és Picasso vad kollázsa. Középen egy római korból származó, súlyos fehérmárvány férfi torzó helyezkedett el.

Van az árverésre kerülő gyűjteményben három gyönyörű Matisse, több Picasso, egy korai Mondrian, amely inspirálta St. Laurent egyes ruhakölteményeit, szobor Brancusitól és Giacomettitől, festmények De Chiricótól és Ingres-től, XVI. századi német talpas ezüstkupák, barokk miniatűrök, még egy Goya kép is.

A Christie's 300 millió eurós rekordbevételre számít. Próbája lesz ez az árverés annak, hogy miként érinti a műkereskedelmet a gazdasági visszaesés és a tőzsdekáosz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×