eur:
389.21
usd:
363.88
bux:
68145.13
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Füldugót kellene használniuk a zenetanároknak

Az iskolai zenetanároknak fülvédőt kellene viselniük, vagy távolabb kellene állniuk a nagy hangerejű hangszerektől. Egy brit felmérés szerint a szaxofontanárok füle már 15 percnyi tanítás után károsodhat.

Fülvédőt kellene viselniük az iskolai zenetanároknak - állítja egy brit jelentés. Technikai képzetlenségük miatt az iskolások jóval bátrabban használják a hangszereket, mint a professzionális zenészek. Ez sokszor jelentősen nagyobb hangerővel is járhat, ami halláskárosodáshoz vezethet.

A legveszélyesebb hangszer a kürt, aminek már egyetlen hangjától tartósan károsodhat a hallás. Ha pedig olyan hangszerek elé állunk, mint az oboa, a szaxofon vagy a fuvola, 15 perc is veszélyes lehet.

Közelről vezényelni az iskolai zenekart pedig még ezeknél is kockázatosabb - figyelmeztetnek a szakemberek.

Mi az, ami káros lehet:

15 percnél hosszabb szaxofontanítás

19 percnél több vezénylése réz- és fafúvósoknak vagy ütőhangszereknek

48 percnyi trombitaóra megtartása

60 percnél hosszabb fuvolaóra megtartása

75 perc elektronikusgitár-oktatás

150 percnyi énekóra megtartása

5 órányi hegedűoktatás kis teremben (nagy helyiségben korlátlan ideig hallgathatjuk a hegedülő gyereket)

Az iskolákban végzett mérések azt mutatják, hogy egy kürtórán akár 140 decibelt is elérheti a hangerő mértéke. Összehasonlításként a légkalapács hangja 100 decibeles, egy leszálló repülőgép hangja pedig 140 decibellel jár.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy a zenetanárok ne álljanak közvetlenül a hangszer előtt, álljanak a tanuló háta mögé vagy egyszerűen használjanak füldugót.

Ráadásul, ha különféle zajvédő falakat, paravánokat is alkalmaznak, a visszhangtól a gyerekek füle is károsodhat.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés holnap zárul!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×