eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Aki nyugodt marad, elkerülheti a szellemi leépülést!

Kisebb a demencia kialakulásának kockázata azoknál az időseknél, akik nyugodtak, elégedettek az életükkel és nem zárkóznak el a külvilágtól - derült ki egy svéd felmérésből.

A svéd Karolinska Intézet kutatásában ötszáz, 78 évesnél idősebb ember vett részt, akiknek az volt a feladatuk, hogy kitöltsenek egy életmódjukra vonatkozó kérdőívet. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók mennyire lesznek könnyen levertek vagy milyen nyitottak a többi ember felé.

Akik nem könnyen estek levertségbe, azok nyugodtak és elégedettek voltak, míg akik gyakran lettek szomorúak, azok érzelmileg instabilnak, negatívnak és idegeseknek bizonyultak.

A kutatás rávilágított arra, hogy a szociálisan inaktív, de nyugodt és elégedett időseknél 50 százalékkal csökkent a demencia kockázata a felmérést követő hat évben, mint azoknál, akik szintén kerülték a társaságot, de hajlamosak voltak a levertségre.

Azoknál is csökkent a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés esélye, akik öregkoruk ellenére is rendszeresen részt vettek szabadidős tevékenységekben, és több emberrel is folyamatosan tartották a kapcsolatot.

A kutatók szerint korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a krónikus levertség hatással lehet az agy egyes részeire, és ez akár demenciához is vezethet. A mostani kutatás azonban azt is bebizonyította, hogy a nyugodt és kiegyensúlyozott személyiség aktív életmóddal kombinálva tovább csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×