eur:
389.62
usd:
364.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nincs szó a plazmatévék betiltásáról

Tévesek azok a sajtóban megjelent állítások, amelyek szerint az Európai Unió (EU) - a tetemes energiafelhasználás miatt - betiltaná egyes plazma televíziók gyártását - közölte az Európai Digitális Technológiaipari Szövetség (EICTA).

A brit Daily Telegraph múlt héten, az információforrás megnevezése nélkül számolt be arról, hogy a plazma tévé technológiát betilthatják az európai piacon energiahatékonysági okok miatt.

Az EICTA közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy egy vonatkozó európai uniós direktíva szerint egy olyan technológiát, mint a plazma televíziót, nem lehet betiltani a piacon, mivel az ezt a technológiát használó készülékek megfelelnek az energiahatékonysági követelményeknek. Ezenkívül az EU alapelveinek és versenyt szabályozó iránymutatásainak is ellentmondana a technológiákon alapuló megkülönböztetés.

Az Európai Unió és tagállamai jelenleg is dolgoznak azokon az új szabályokon, amelyek biztosítanák a televíziókészülékek továbbfejlesztett energiahatékonyságát. A tervek szerint minden gyártót köteleznek majd arra, hogy megfeleljen az új minimum energiahatékonysági előírásoknak. A gyártók ugyanis csak így gyárthatnak, importálhatnak és értékesíthetnek tévékészülékeket az európai piacon - áll az EICTA közleményében.

A szabályozás várhatóan 2009 második felében teszik közzé, és egy egyéves átmeneti időszak után, 2010 második felére a termékeknek meg kell felelniük az előírásoknak.

Az EICTA-t 1999-ben alapították, és nagy és kis vállalatokat képvisel az infokommunikációs technológia és szórakoztató elektronikai ipar szektoraiból. A szervezet 28 európai országból származó 61 nagyobb multinacionális vállalatból és 39 nemzeti egyesületetből áll.

Az EICTA-nak magyar nemzeti egyesülete is van: az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×