eur:
391.06
usd:
365.46
bux:
68148.25
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Rekordlassúság: több mint negyedszázad kellett, hogy kirakja a Rubik-kockát

Végre megkönnyebbülhetett az az angol férfi, aki több mint 25 évet próbálkozott azzal, hogy kirakjon egy Rubik-kockát. Majdnem ráment a házassága, sőt egész élete is.

Csuklóproblémák, hátfájás, álmatlan éjszakák - Graham Parker az elmúlt 26 évben ezektől szenvedett, ugyanis lankadatlanul próbált kirakni egy Rubik-kockát, de sehogy sem sikerült neki. "Teljesen megőrjített, és átvette az irányítást az életem felett" - vallotta be a 45 éves családapa, aki még 1983-ban vette meg a bűvös kockát.

Az angliai Portchesterben élő építész elmondta: az elmúlt 26 évben fontos eseményekről maradt le, hogy megoldja a rejtélyt, és számos éjszakát töltött ébren emiatt.

"A barátaim felajánlották, hogy kirakják nekem, az interneten is utána tudtam volna nézni, de én saját magám akartam megoldani" - tette hozzá az egygyermekes családapa, akinek végül 27400 óra után sikerült kiraknia a logikai játékot.

"Amikor helyreraktam az utolsó darabot, és mindegyik oldal megfelelő színben pompázott, sírva fakadtam. Nem tudom elmondani, mekkora megkönnyebbülés volt számomra, hogy végre kiraktam" - mondta a megszállott kockarajongó, akinek felesége bevallotta: sokszor komoly gondot okozott házasságukban a megoldatlan rejtély.

"Már akkor megszállottja volt a Rubik-kockának, amikor megismertem Grahamet. Minden nap órákat töltött azzal, hogy megpróbálta kirakni" - nyilatkozta a 47 éves asszony.

A férif sikerének híre eljutott a Rubik-kocka versenyek szervezéséért felelős Kocka Világszövetséghez is. A szervezet munkatársa szerint valószínűleg ez a leghosszabb idő, ami alatt sikerült kirakni egy Rubik-kockát. "Nagy hatással van rám Donald elkötelezettsége. A Rubik-kocka nagyon kiábrándító dolog is lehet. A szövetség szeretne gratulálni a teljesítményéért" - mondta Ray Hodgkin.

A Rubik Ernő magyar gépészmérnök által 1974-ben feltalált mechanikus logikai játék forgatásával több mint 43 trillió eltérő állás hozható létre. A világrekordot a holland Erik Akkersdijk tartja, akinek mindössze 7,08 másodperc kellett egy kocka kirakásához.

A világon eddig összesen már több mint 300 millió Rubik-kockát adtak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×