eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Paranoiássá válhatunk, ha nem alszunk rendesen

Az inszomnia rendkívül rossz hatással van mentális közérzetünkre - állítja egy brit szakértő, aki szerint ne csodálkozzunk, ha kialvatlanság miatt üldözési mániánk lesz.

A londoni King's College kutatói kiderítették, hogy azoknál, akiknek súlyos alvási problémájuk van, ötször nagyobb az esélye paranoiás képzelgések kialakulására, mint azoknak, akik rendesen alszanak éjszakánként.

Daniel Freeman, a kutatást vezető szakember elmondta: már néhány álmatlan éjszaka után érezzük, hogy feszültek és zavartak vagyunk, és nem találjuk helyünket a világban. "Ezek ideális feltételei annak, hogy eluralkodjanak rajtunk a paranoiás félelmek. A jó minőségű alvás fontos a jó mentális közérzethez" - tette hozzá a szakértő, aki szerint az inszomnia, vagyis az alvásképtelenség jóval több ember életét keseríti meg, mint ahogy azt gondolnánk.

A kutatásban olyan önkéntesek vettek részt, akik nem szenvednek mentális betegségben. Olyan kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben a kérdések a paranoia és az inszomnia tüneteire is vonatkoztak. A Schizophrenia Research szaklapban publikált eredmény szerint az alvási problémákkal küzdők kétharmadánál mutatható ki enyhe üldözési mánia.

A szakértő szerint azonban jó hír, hogy léteznek kipróbált és működő módszerek az alvásképtelenség leküzdésére. "Különféle alvási technikák alkalmazása biztonságérzetet ad, és nem leszünk gyanakvóak nappal. Egy kiadós alvás után egész egyszerűen pozitívabb fényben látjuk a világot" - tette hozzá Daniel Freeman.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×