Egyre népszerűbbek azok a diéták, melyek alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmaznak. A glikémiás index azt jelzi, hogy egy étel milyen mértékben, milyen gyorsan változtatja meg a vér glükóz- és inzulinszintjét.
Maga a glükóz 100 százalékos glikémiás indexű, és magas, 70-80 százalékos például egy csokoládés sütemény indexe, míg alacsony (55 százalék alatti) a főtt tésztáé, a babé, lencséé és az olajos magvaké is. Ezek az ételek elfogyasztásuk után csak lassan és kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet.
David Jenkins és kutatócsoportja a Torontói Egyetemen 210 kettes típusú, felnőttkori diabétesszel élő embert vizsgált, akik hat hónapon át alacsony glikémiás indexű étrendet tartottak: sok lencse, bab, olajos magvak, főtt tészta. Ezeken kívül három adag gyümölcsöt és öt adag zöldséget is fogyaszthattak a teszt résztvevői.
Hat hónap elteltével az alacsony glikémiás indexű étrenden lévők súlya csökkent és határozottan jobban kontrollálták vércukorszintjüket, valamint magasabb volt vérükben a védő koleszterin, a HDL szintje is.
"Érdemes lenne visszahozni táplálkozásunkba nagyszüleink ételeit, például a babot és a tésztát" - véli Jenkins, akinek tanulmánya a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban jelent meg.