eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megdőlt az öltözködés egyik alapszabálya

Hamisnak bizonyult a divat és az öltözködés egyik alapszabálya, miszerint a függőleges csíkok karcsúsítják az embert, a vízszintesek pedig kövérebbnek mutatják.

A közhiedelem szerint a vízszintes csíkozású felsőt viselők a valóságosnál szélesebbnek tűnnek. A Yorki Egyetem pszichológusa, Peter Thompson azonban megcáfolta ezt a vélekedést.

Hermann von Helmholtz német fiziológus a 19. században azt állította, hogy a vízszintes vonalak magasabbnak és vékonyabbnak tűnnek, mint a függőlegesek. Emiatt gondolkoztak el azon a yorki egyetem tudósai, hogy a ruhák csíkozása ennek megfelelően hathat az azokat viselők kinézetére is.

Húsz embert vontak be a kutatásba, akiket arra kérték, becsüljék fel a különböző, vízszintesen vagy függőlegesen csíkozott ruhák méretét. A vízszintes vonalak fölénye nyilvánvaló volt. A függőlegesen csíkos felsőkben hat százalékkal szélesebbnek tűnnek az emberek, mintha ugyanolyan méretű, vízszintesen csíkozott ruhadarabot viselne.

"A vízszintes vonalak nem kövérítenek. Tulajdonképpen a függőleges csíkozású viseletben tűnünk szélesebbnek - mondja Thompson professzor. - A vízszintes csíkozás igazából vékonyít."

Peter Thompson szerint a a német tudós arra utalt, hogy a vízszintes csíkozású ruhákat viselő nők magasabbnak szerettek volna látszani. A szakember nem tudja, hogyan terjedhetett el a mai nézet, és arra sincs magyarázata, miként bukkanhatott föl az a gondolat, hogy a függőleges csíkok karcsúsítanak.

A tudós akkor kezdett el érdeklődni a probléma iránt, amikor ókori görög templomokat látogatott meg a nyári szünetben. A görög templomok oszlopai ugyanis a közepük felé némileg szélesebbek, mint a két végükön. Ezt az útikönyvek úgy magyarázzák, hogy így próbálták ellensúlyozni azt az optikai csalódást, mely szerint az egymás mellett sorakozó, párhuzamos oszlopok a közepüknél keskenyebbnek tűnnek.

Peter Thompson azonban utánanézett az állításnak, és nem találta azt igazolhatónak. Ennek kapcsán veselkedett neki a vízszintes vonalakkal kapcsolatos általános elképzeléseknek is, amelyek ugyancsak hibásnak bizonyultak.

És akkor miként segíthetnek magukon, akik karcsúbbnak szeretnének látszani? A professzor szerint egy másik, de valós alapvető ruházkodási szabály alkalmazásával: a fekete viselet tényleg karcsúsít.

Hogy miért? Egy fekete kör fehér háttérrel kisebbnek tűnik, mint egy fehér kör fekete háttérrel.

"Viseljünk feketét - néhány vízszintes csíkkal" - összegez Peter Thompson.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×