eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A hosszú élet titka: energiaital, kertészkedés és bifsztek vacsorára

Brit kutatók kiderítették, hogyan lehet egészségesen élni idős korban. A lényeg: ne végezzünk megerőltető fizikai tevékenységet, igyunk energiaitalt, és fogyasszunk sok fehérjét.

A manchesteri Metropolitan Egyetem vizsgálatából kiderül: az energiaital, a nem túlságosan megerőltető mozgás és a fehérjében gazdag vacsora a tökéletes recept annak, aki hosszú életet szeretne élni.

A kutatók azt állítják: ez a kombináció segíti a hatvanéves és annál idősebb emberek izomfejlődését, csökkenti testsúlyukat, valamint fejleszti egyensúlyukat és hajlékonyságukat.

Az egyetem kutatói azt tanácsolják, hogy a mozgás (például nem megerőltető gimnasztikai gyakorlatok, séta vagy kertészkedés) előtt igyunk egy kis energiaitalt, majd a kellemes mozgás után az izomfejlődést elősegítő fehérjében gazdag ételt együnk, például bifszteket.

A kutatók 80, 65 és 92 éves közötti nyugdíjassal végezték el vizsgálatukat. Valakinek azt mondták, hogy végezzen keményebb gyakorlatokat, másoknak viszont kevésbé megerőltető mozgást "írtak elő". Néhányuknak azt mondták: igyanak energiaitalt mozgás előtt, és egyenek proteinben gazdag ételt utána.

Három hónap után a vizsgálatban résztvevő minden idős ember egészségesebb lett, ám azok jártak a legjobban, akik a legkevésbé megerőltető fizikai tevékenységet végezték, és energiaitalt, valamint bifszteket fogyasztottak.

A kutatók szerint bár a fiataloknál a súlyemelés vagy az ehhez hasonló kemény gyakorlatok növelik az izomtömeget, időseknél a hormonszint és az immunrendszer változása miatt ezek a tevékenységek inkább sorvasztják az izmot.

Ugyanakkor a kevésbé megerőltető mozgásformák (például a kertészkedés) elősegítik az időskori izomfejlődést, főleg akkor, ha energiaital és fehérjében gazdag étel fogyasztása társul mellé.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×