eur:
389.69
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Az étel ugyanolyan halálos lehet, mint a heroin" - képekkel

Az ételfüggőség ugyanolyan halálos lehet, mint a heroin - legalábbis az olyanok számára, mint Georgia Davis: a 15 éves lány 210 kilót nyom, és az orvosok szerint bármelyik percben meghalhat.

Georgia Davis Nagy-Britannia legkövérebb tinédzsere. A 15 éves lány mindössze 168 centiméter magas, de 210 kilót nyom. Csak néhány lépést tud járni, mert az erőlködéstől olyankor már nem kap levegőt, és néhány hónapja már a 2-es típusú cukorbetegség is kialakult nála.

"Tudom, hogy részben az én hibám, hogy ennyire elhíztam; egyszerűen nem tudom abbahagyni az evést. Olyan ez, mint a kábítószer, csak míg mások a heroinra szoknak rá, én az evéssel vagyok így" - ismerte be a lány, aki az életéért retteg, hiszen orvosai szerint bármelyik percben felmondhatja a szolgálatot túlterhelt szervezete.

A szokásos napi élelmiszeradagja néhány készétel, több szendvics, egy csomó zacskó mogyoró és burgonyaszirom, néhány pár kolbász, pástétomok, hasábburgonya, csokoládé és néhány nagydarab sajt - mindezt néhány liter kólával és tejjel öblíti le.

Naponta átlagosan 13.538 kalóriát vesz magához - egy 15 éves lánynak azonban csak kétezret kellene, és a súlya nem lehetne több 59 kilónál. Még az iskolai menzáról is kitiltották, mert olyan sokat eszik.

Az orvosok közölték az édesanyjával: ha Georgia nem fogy le 127 kilót, akkor hamarosan meghal. Az egészségügyi hatóságok szerint azonban a lány még túl fiatal ahhoz, hogy gyomorszűkítést végezzen rajta, vagy fogyasztó tablettákat, esetleg ingyenes edzőterem-bérletet kaphasson.

Napi 1200 kalória és tízezer lépés


Az egyetlen reménye így az maradt, hogy bejutott az Egyesült Államok egyik híres intézményébe, az észak-karolinai Wellspring Akadémiára, ahol kimondottan az ilyen problémákkal küzdő tizenévesekkel foglalkoznak.

Georgia ötéves korában lett ételfüggő, miután végignézte, hogyan hal meg imádott édesapja emfizémában (egy szövet megdagadt, vagy felfúvódott állapota, amit levegő, vagy gáz okoz; főleg a tüdőre jellemző).

"Apám lánya voltam, és azóta is rettenetesen hiányzik. A halála után elkezdtem enni, hogy megvigasztalódjam" - meséli a lány, aki akkor is az evésbe menekült, amikor az osztálytársai a kövérsége miatt csúfolták.

Az édesanyja is súlyproblémákkal küzd, de neki sikerült lefogynia 197 kilóról 70-re. Bűnösnek érzi azonban magát a lánya elhízásáért, mert a férje halála után együtt nassoltak, hogy megvigasztalják magukat.

Mindketten abban bíznak, hogy a Wellsprings Akadémia nagy-britanniai táborában lefogyasztják Georginát. Ott minden gyerek csak napi 1200 kalóriát fogyaszthat, és naponta meg kell tenniük legalább tízezer lépést. Szakember segít nekik abban is, hogy megváltozzon az ételhez való viszonyuk.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×