eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A kávé jelentősen csökkenti a fogamzás esélyét

Túl sok kávé fogyasztása tovább csökkentheti azoknak a nőnek az esélyét a megtermékenyülésre, akik számára egyébként is problémát jelent, hogy teherbe essenek.

Dán kutatók kilencezer olyan nőt vontak be a vizsgálatba, akik korábban már átestek mesterséges megtermékenyítésen. Az orvosok arra voltak kíváncsiak, képesek lennének-e természetes úton teherbe esni.

Minden hetediknek ez sikerült is. Kiderült azonban az is, hogy akik naponta több mint négy csésze kávét ittak, azoknak 26 százalékkal kisebb esélyük volt a fogamzásra.

Kiderült az is, hogy a heti háromszori túlzott alkoholfogyasztás is hasonlókat eredményez, a termékenységre azonban a legrosszabb hatással a cigarettázás és az elhízottság van.

A kutatók becslése szerint az a 36 éves nő, aki dohányzik, túl sokat iszik és rendszeresen fogyaszt kávét, emellett még elhízott is, és már három sikertelen mesterséges megtermékenyítésen van túl, annak 5 százalék esélye van arra, hogy természetes úton essen teherbe.

Ha ugyanez a nő lefogyna, letenné a cigarettát, felhagyna az alkoholfogyasztással és a kávézással, az esélyét háromszorosára, 15 százalékosra növelné. Az orvosok ezért mindenkit figyelmeztetnek: életmódjukkal jelentősen befolyásolni tudják saját fogamzóképességüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×