eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pelenkakrízis: a szülők, az óvónők és a gyártók a felelősek

Nagy Britanniában egyre több gyerek még 3 és 4 évesen is pelenkát hord, sőt nem ritka, hogy iskolába kerülésükkor sem szobatiszták még. A szülőket, az óvónőket és a pelenkagyártó cégeket okolják a "pelenkakrízisért".

A bilire, illetve a vécére szoktatás időt és türelmet igényel - jól tudják ezt a szülők, akik úgy tűnik, híján vannak e kettőnek. Nagy-Britanniában ugyanis egyre több 3 és 4 év körüli gyerek hord még pelenkát, holott ebben a korban ez már egyáltalán nem nevezhető normálisnak.

Persze ennek a ténynek leginkább a pelenkagyártó cégek örülnek, amelyek mindent megtesznek azért, hogy a kisgyerekek minél tovább hordják készítményeiket. Most már olyan pelenkatípusok is vannak a piacon, amelyek egyre nagyobb és nagyobb méretűek, így azokat hordani tudják a nagyobbak is - ez pedig a bilire szoktatásnál kényelmesebb megoldást jelent a szülőknek.

Szakértők szerint 3 oka van a brit "pelenkakrízisnek". Egyrészt az óvónők nem igazán segítőkészek a bilire szoktatáskor, ugyanis vécézés helyett inkább pelenkát adnak a gyerekekre, illetve az otthon már bilire szoktatott gyerekkel nem törődnek, ha vécére akarna menni.

De hibáztatják a szuperkényelmes pelenkákat is. A gyártók olyan technikákat fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően a gyerek nem érzi kényelmetlennek, ha a pelenkát nedvesség éri, így gyakorlatilag nem is akarja levenni azt.

A szülők is alaposan hozzájárulnak a problémához, mivel gyakran túl lusták ahhoz, hogy időben rászoktassák gyereküket a bili, illetve a vécé használatára.

Pedig amerikai és ausztrál kutatók szerint a pelenka túlzottan hosszú idejű viselésének komoly egészségügyi problémái lehetnek, főleg akkor, ha esetleg az iskolába is pelenkába megy - márpedig Nagy-Britanniában egyre több ilyen gyerek van. Szakértők szerint nem kizárt a hepatitis, valamint hasmenés és gyomorfertőzések terjedése is a koszos pelenkáknak köszönhetően.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×