eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Jó üzlet a háborús nosztalgia

Olaszországban jó üzleti befektetésnek számít azoknak az emléktárgyaknak a gyártása és forgalmazása, amelyek a II. világháborút idézik fel. Sok a csodáló és a nosztalgiázó.

Sokan keresik a katonai szimbólumokkal díszített hétköznapi használati tárgyakat. Van, aki csak ilyen csészékből, pohárból hajlandó inni és keresettek az idegenlégiót idéző kulcstartók is. Szakosított üzletekben, utcai elárusítóhelyeken árulják a hadijelvények, rangjelzések, kitüntetések tömkelegét, valódiakat és ócska utánzatokat.

A legújabb hadi emléktárgy egy óra, amelyet az X.Mas kései dicsőítésére dobtak piacra. Az X.Mas az olasz haditengerészet különleges alakulata volt, amely a második világháború idején, a rövid életű olaszországi fegyverszünet alatt átállt a németek oldalára, és amelyet a partizánok elleni harcra is felhasználtak. Egy torinói üzletember ötlete volt annak a búvárórának az elkészíttetése, amelynek számlapjára a következő szöveget vésték: "X.Flotilla Mas 1941-1945 Memento Audere Semper".

Az órát reklámozzák a lapokban és árusítják a nagyobb városokban. Az üzletember a Corriere Della Sera című olasz lapnak elmondta, hogy tetszenek neki a történelmi vonatkozású tárgyak, ezért szerezte meg az óra licenszét az X.Mas bajtársi szövetségétől.

"Arra gondoltam, hogy ideális lenne az X.Mas halhatatlan harcosai emlékének felidézésére" - nyilatkozta. A szövetség 84 éves titkára azonban elmondta, hogy csak korlátozott számú órára adtak engedélyt, amit az üzletember jócskán túllépett, ezért vissza is vonták tőle a márkanév használatát.

Nemrég a szövetség tudomására jutott az is, hogy 10 ezer euróért adta el valaki a X.Mas állítólagos zászlaját. Ez a titkár véleménye szerint azonban csak hamisítvány lehetett, mert az alakulat zászlai nincsenek forgalomban. A rajongóknak azonban nem számít, az áhított tárgy lehet utánzat is.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×