eur:
385.81
usd:
355.28
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Nem sok haszna van a speciális tisztítógépeknek?

Brit kutatók megállapították, hogy az asztmás betegeknek nem kell vagyonokat költeniük a speciális tisztítóberendezésekre, hogy eltávolítsák a lakásukból az atkákat, a különlegesnek beállított gépek ugyanis nem sokat érnek.

A legtöbb asztmás beteg allergiás a poratkákra, amelyek a szőnyegben, az ágyneműben vagy a bútorkárpitban gyűlnek össze. Az atkák száraz takarítással, azaz egy egyszerű porszívóval nem távolíthatók el.

Nagy-britanniai kutatók összegezték a tisztítóberendezésekről készített korábbi felméréseket, és megállapították: a különlegesnek mondott berendezések egyáltalán nem töltik be a funkciójukat. Valamelyest ugyan csökkentik az atkák számát, ez azonban a betegek számára elenyésző mennyiséget jelent, állapotukon nem változtat.

A kutatók górcső alá vonták a matractakarítókat, a nagy teljesítményű porszívókat, a speciális takarítógépeket és a levegőtisztító filtereket is. Ezek között voltak olyanok, amelyeknek egyáltalán nem csökkentették az atkák számát, a többi pedig csak csekély mértékben.

Az adatok összegzői ugyanezt mondták el a háztartási kemikáliák jó részéről, amelyek használatát szintén feleslegesnek tartják.

Az orvosok ezért azt ajánlják az asztmában szenvedőknek, hogy az ágyneműiket mindig magas hőmérsékleten mossák, a plüssállatokat ne tartsák az ágyban. Ha mindezt megteszik, már jelentősen javulhat az életminőségük.

A 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában jelenleg 5,2 millió asztmás él.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Több felmérés is azt mutatja, hogy a vállalatok nagy részének már van tapasztalata a generatív AI megoldásokkal, amitől hatékonyságnövelést és költségcsökkentést várnak, de a válaszokból az is kiderül, hogy a legtöbben nem tudják, hogy milyen úton induljanak el, hogyan építsék azt be a szervezet mindennapi működésébe. Kovács Gyula, az AI-szolgáltatásokat nyújtó Neuron Solutions ügyvezetője szerint fontos, hogy a munkavállalók megértsék: az AI nem a munkájukat veszélyezteti, a „fenyegetés” inkább abban áll, hogy olyan emberek veszik el a munkájukat, akik jobban használják a gépeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×