eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kimondta a bíróság a nyolcéves kislány válását

Kimondta egy nyolc éves kislány válását a bíróság Jemenben. A közép-keleti arab országban minden második lányt már kiskorában férjhez adnak.

Nudzsúd Ali a bíróságon kérte a házassága felbontását. A tárgyaláson elmondta, hogy apja házasságra kényszerítette, férje pedig rendszeresen erőszakoskodott vele.

"Amikor játszani akartam az udvarban, a férjem mindig megvert, és magával hurcolt a hálószobába" - mondta a kislány. "Nagyon durva volt, és amikor kegyelemért könyörögtem, csak ütött-vágott és megerőszakolt. Normális életet szeretnék élni, és el akarok válni."

Nudzsúd az első kiskorú Jemenben, aki a házassága felbontását követeli. Egy 2006-os felmérés szerint a hozzá hasonló korú lányok nagyjából ötven százalékát a törzsi szokások szerint kiházasítják. A családok ezért pénzt kapnak.

Jemenben a házasság alsó korhatára 15 év, de a jogszabály megszegését nem büntetik.

"Jogom van hozzá, hiszen a feleségem"


"Sok ezer kiskorút adnak férjhez, ami a szexuális kiszolgáltatottsággal egyenlő. Nincs viszont törvény, amely büntetni rendeli az apát, vagy a sejket, aki engedélyezi a házasságot, vagy a férjet, aki feleségként kezel egy gyereklányt" - mondta Sata Mohammed Nászer, a legfelsőbb bíróság jogtanácsosa, aki elvállalta a kislány képviseletét, és szerzett neki helyet egy árvaházban.

A kislány apját és a férjét őrizetbe vették, a bíróság pedig tegnap kimondta a válást, bár a férj ezt nem akarta. "Igen, intim viszonyba kerültem vele, de ehhez nekem jogom van, hiszen ő a feleségem. Nem tettem semmi rosszat" - mondta a harmincéves férfi Szanaa, a jemeni főváros bírósága előtt a The Yemen Times című lap tudósítása szerint.

A bíróság arra is kötelezte a kislány családját, hogy fizessenek negyvenezer forintnak megfelelő összeget a pórul járt férjnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×