eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Durvaságok és sértések válogatott gyűjteménye

Mintegy 12 ezer különböző sértő szót gyűjtöttek össze tíz európai és amerikai egyetem diákjai ahhoz a szociológiai tanulmányhoz, amely a közönséges szavak használatának nemzetközi sokszínűségét méri fel.

A kutatók megállapították, hogy a férfiassággal összefüggő durva kifejezések leginkább egyes mediterrán országokban, Görögországban és Spanyolországban elterjedtek.

A nemi szervekre utaló szavak a hollandoknál, a franciáknál, az olaszoknál és a briteknél gyakoriak, viszont csak nagyon ritkán fordulnak elő a lengyeleknél és az amerikaiaknál.

A szexuális aktussal kapcsolatos sértések minden országban elterjedtek, de különösen Horvátországban és az Egyesült Államokban. Mindenhol vannak közönséges szavak a prostitúcióra, főleg a nőire, az átlagnál több éppen Hollandiában és Franciaországban.

Németországban a sértések gyakran történnek végtermékek emlegetésével, amit a kutatók a németek tisztaságmániájával magyaráznak. Meglepő az is, hogy Norvégiában és Finnországban gyakran emlegetik a sátánt, ez másutt nem szokás.

A legtöbb országban a nőket nem illetik csúnya szavakkal, Németországban és Horvátországban azonban őket többet sértegetik, mint a férfiakat.

A nők sehol sem kímélik a férfiakat, sértéseik 52 százaléka az "ostoba" és a "hülye" variációinak felel meg. Ezeket a fogalmakat a férfiaknak csak 30 százaléka használja, ők inkább a fizikai tulajdonságokat veszik célba.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×