eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A legfelső bíróságot nem érdekli a törvény

Kaliforniában ki lehet rúgnia az alkalmazottakat, ha gyógyászati célból használnak marihuánát - akkor is, ha ezt legálisan teszik, a szert pedig patikában váltják ki.

A kaliforniai legfelső bíróság a minap jogosnak ítélte, hogy egy kis telekommunikációs cég eltávolította állásából egyik alkalmazottját, mert a férfi gyógyászati célból marihuánát használ, de erről hivatalos engedélye is van. A marihuánával a légierőnél szerzett hátsérülése miatti panaszait enyhíti.

A cég azzal érvelt, hogy a szövetségi törvény szerint mindenfajta marihuána használat illegális, tekintet nélkül arra, hogy Kaliforniában és másik tizenegy államban (Alaszka, Colorado, Hawai, Maine, Montana, Nevada, Új-Mexikó, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington) törvény engedélyezi a gyógyászati célú marihuána használatot.

A kaliforniai választók 1996-ban legalizálták a gyógyászati célú marihuána használatot, ám a kaliforniai legfelsőbb bíróság 2005-ben úgy határozott, hogy ez az állami törvény nem jelent védelmet a gyógyászati célból marihuánát használók számára.

Két év óta több kaliforniai szerv sorban záratja be azokat a nagyobb üzleteket, ahol gyógyászati célból marihuánát lehet vásárolni, a tulajdonosok ellen pedig eljárásokat indítanak.

Egy érdekvédelmi szervezet, az Americans for Safe Access azért küzd, hogy az állami törvény szülessen a marihuánát gyógyászati célból használók védelme érdekében. A szervezet becslése szerint mintegy 300 ezer amerikai állampolgár használ marihuánát gyógyászati célból.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) a marihuánát a szigorú ellenőrzés alatt tartandó és veszélyes drogok osztályába sorolja, és úgy ítéli, hogy addig nem szabad legalizálni, amíg megfelelő kutatások más eredményt nem hoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×