INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tucatnyinál többen haltak meg Botoxtól

Infostart / InfoRádió
Négy gyerek is van a Botox 16 áldozata között; valamennyiük halála összefüggésbe hozható az izomlazító méreganyaggal, amelynek szépészeti alkalmazása egyre terjed a 18 éven aluliak között is.

Egyre népszerűbb a Botox-kezelés, holott egyáltalán nem veszélytelen: 16-an már belehaltak, további 87 embert pedig kórházban kellett ápolni a ránctalanító injekció után.

Az egyik amerikai fogyasztóvédelmi szervezet ezért azt követeli, hogy az injekció és a hasonló összetételű, nyakfájdalomra adott gyógyszer csomagolásán tüntessék fel a figyelmeztetést, hogy az alkalmazása halálos kimenetelű lehet.

Az izomlazítót kis mennyiségben injekciózzak az arcba a ráncok kisimítására. Kórházi kezelések során is használják a szert agyvérzéses betegeknél, illetve túl erős izzadás esetén. Nagy-Britanniában tavaly több mint 55 ezer adagot adtak be.

A Public Citizen nevű amerikai fogyasztóvédelmi csoportot komolyan aggasztja a Botox terjedése, ezért eddig már 180 jelentést nyújtott be az élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatalnak (FDA), követelve a figyelmeztetést a szer káros mellékhatásaira.

A csoport nem csak a halálos esetek miatt aggódik; arra is felhívta a figyelmet, hogy mellékhatásként izomgyengeség és nyelési problémák is kialakulhatnak. Emellett előfordulhat a száj kiszáradása, légzési nehézségek, a beszédkészség romlása, valamint a szemhéj izmainak renyhesége is.

A Botox gyártója és a plasztikai sebészek azonban úgy vélik: eddig is figyelmeztettek a veszélyekre, és ha megfelelően használják, akkor a szer biztonságos.

A címlapról ajánljuk