eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem temethetik el a hamisított múmiát

Hét éve nem temethették azt a mumifikálódott holttestet, amely megtalálása idején szenzációt keltett, mert azt gondolták, hogy az ókori Perzsiából származik, kiderült azonban, hogy hamisítványról van szó.

A pakisztáni rendőrség egy gyilkossági ügy kivizsgálásakor, 2000-ben találta meg a múmiát, a szarkofágon lévő feliratok pedig arra utaltak, hogy a mumifikálást az időszámításunk előtti 6. században végezték el Perzsiában.

Még diplomáciai konfliktus is kerekedett az ügyből, a perzsa eredet miatt Irán is magának követelte a múmiát.

Az alapos szakértői vizsgálat azonban kiderítette, hogy hamisítványról van szó, a mumifikált nő 1996-97 körül halt meg. A hamisítók nem végeztek nagyon alapos munkát, a szarkofág feliratában is voltak hibák, és nem a perzsákra jellemző mumifikálási eljárást alkalmazták.

Ezek után logikus lett volna, hogy a holttestet eltemessék, ez azonban mind a mai napig nem történt meg, mert a rendőrség bűnügyi bizonyítékként kezelte. A múmiát tároló intézet vezetője most arról számolt be, hogy a rendőröket már egyáltalán nem érdekli az ügy, de a tartományi hatóságok így sem engedélyezték a temetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×