eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így tarthatja meg újévi fogadalmát!

Jövőre lefogyok. Leteszem az alkoholt. Több könyvet fogok elolvasni. Többet járok majd színházba, és kevesebbet kocsmázni. Spórolni fogok, és nem költöm el a fizetésem az utolsó fillérig. Ezekhez hasonló fogadalmakat teszünk az év utolsó napján. De vajon megtartjuk-e őket? Ha ön eddig nem volt képes erre, olvassa el a következő tanácsokat.

Egy friss kutatás szerint a férfiak és a nők nemcsak újévi vállalásaikban különböznek egymástól, hanem abban is, hogyan próbálják azokat megtartani. Brit pszichológusok azonban most tanácsokat adnak ahhoz, hogy megtarthassuk fogadalmainkat.

Brit kutatók csaknem háromezer embert - 60 százalékuk brit, 40 százalékuk pedig egyesült államokbeli volt - kérdeztek meg arról, kitartanak-e újévi vállalásaik mellett.

Kiderült, hogy az embereknek mindössze a 12 százaléka sikeres ezen a téren. Azoknak pedig, akik elhatározzák, hogy szilveszter éjjel gyújtanak rá az utolsó cigarettájukra, háromnegyedük megszegi a fogadalmat.

A fogyni vágyóknak mindössze 28 százaléka képes felállni a kanapéról, és valódi sporttevékenységet végezni. De érdekes módon még a fogyás is könnyebben elérhető cél, mint az a vállalás, hogy "jövőre jobb ember leszek".

Jó tanácsok a fogadalmak megtartásához

Sikeresnek lenni tehát nem könnyű. Épp ezért a pszichológusok az tanácsolják: mindig csak egyetlen fogadalmat tegyünk, épp elég lesz azt is tartani. Ha pedig elhatároztuk, hogy milyen irányba akarunk változni, azt azonnal végre kell hajtani, nem érdemes vele január 1-jéig várni.

Soha ne válasszunk olyan célt, amellyel korábban egyszer már kudarcot vallottunk. Ez a kudarc ugyanis jelentősen visszahúzhat minket. Válasszunk inkább egy újat, amelyben még sikeresek lehetünk. Ha valaki kezdő, azaz még sosem tett újévi fogadalmat, vagy legalábbis sosem tartott be egyet sem, az először valami személyes célt tűzzön maga elé. Például azt, hogy megtanul egy új zongoradarabot vagy elolvas egy könyvet, és ne olyat, amelyet a környezetében sokan, azaz ne azt határozza el, hogy lefogy vagy leteszi a cigit.

A férfiak célkövetőek

A szakértők szerint ezek mellett vannak olyan tanácsok, amelyek speciálisan a férfiaknak vagy a nőknek lehetnek hasznosak. A férfiak például általában jobbak az olyan célok teljesítésében, amelyek apró lépésekből állnak, de kitartóan végig kell vinni őket. Ha azt határozzák el, hogy minden héten leadnak egy kilót, azt általában tartani tudják.

Épp ezért, ha például karrierjük építését tűzik ki célul, akkor nem azt kell elhatározniuk, hogy "keresek egy jobb állást", hanem pontról pontra vagy hétről hétre ki kell jelölni a feladatokat. Az első héten például az önéletrajz felfrissítését, a másodikon meg mondjuk azt, hogy felkeresünk egy állásközvetítőt.

Az erősebbik nem képviselőinek emellett soha nem szabad figyelmen kívül hagyniuk, hogy mennyiben változik, mennyiben lesz jobb az életük akkor, ha elérik a céljukat. Azaz folyamatosan motiválniuk kell magukat.

Hölgyeim! A célhoz hosszú út vezet

A nőkre azonban az jellemző, hogy ha a fogadalmukat megtartják maguknak, és nem osztják meg családjukkal vagy barátaikkal, akkor hajlamosak elfelejteni azokat. Épp ezért számukra az a leghasznosabb, ha például kiírják egy nagy papírlapra, és kifüggesztik azt a lakásban, vagy az, ha az egész családdal megosztják tervüket.

Így aki azt tűzi célul, hogy lead néhány kilót, nem tud majd délutánonként nassolni egy kicsit - ahogy sokan teszik -, mert a család azonnal rászól.

A nőket emellett gyakran kell arra figyelmeztetni, hogy kitartónak kell lenni. Egy új életforma vagy egy étkezési szokás elsajátítása időt igényel. A gyengébbik nem képviselői pedig hamar feladják a harcot, ha nem érnek el azonnal sikereket. Ilyenkor arra kell gondolniuk: bár a célhoz nem olyan rövid az út, de érdemes végigmenni rajta.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×