eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Végzetes lehet a kutyák számára a karácsony

A brit állatorvosok arra figyelmeztetik az embereket: sok kutya válhat "gondoskodó" gazdája áldozatává karácsonykor, a tulajdonos ugyanis halálra eteti az ebet csokoládéval.

A csoki a kutyák számára mérgező, ezt azonban sok gazda nem tudja. A kakaóbab ugyanis teobromint tartalmaz, egy, a koffeinhez hasonló vegyületet, amely az emberek számára serkentőleg hat, de a kutyák számára toxikus.

Tavaly karácsonykor a hatvanmillió lakosú szigetországban 790 alkalommal riasztották az állatorvosokat kutyákhoz, mérgezés miatt, az idén azonban a kutyadoktorok arra számítanak, hogy a szám emelkedni fog.

Gondot jelent, hogy a kutyák - akiknek az emésztő szervrendszere nem képes lebontani a teobromint - gyakran lopják el a fáról a csokidíszeket. Mérgezésre kell gyanakodni, ha az állat hiperaktívvá válik, hasmenése lesz, vagy gyakran üríti a vizeletét, esetleg légzési problémái vannak.

A probléma súlyossága természetesen függ az állat méretétől és az általa elfogyasztott csoki mennyiségétől. A toxikus anyagból azonban egy tízkilós kutya számára már 2500 milligramm is veszélyes lehet.

A vegyület a macskák számára nem okoz problémát.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×