eur:
389.75
usd:
362.79
bux:
68137.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A gyilkosság oka, mint oly sokszor: a pénz"

Újabb fordulatot vett a nyomozás az "őrült király" halála ügyében. Egy történész ugyanis azt állítja, hogy II. Lajos, aki Bajorország világhírű mesekastélyait építtette, gyilkosság áldozata lett.

A műértőből lett történész a korabeli portrék vizsgálatával jutott arra a következtetésre, hogy II. Lajos (1845.-1886.) nem volt annyira búskomor, hogy önkezével vessen véget az életének; meggyilkolták, hogy véget vessenek esztelen, költséges és extravagáns építkezéseinek.

Lajos holttestét 1886. június 13-án találták meg a neuschwansteini kastély melletti tóban; az alig térdig érő vízbe fulladt bele. Ez a kastély volt a király legkülönösebb műve, amely ma a világ minden részéről vonzza a turistákat.

A király halála ügyében csak felületes vizsgálatot folytattak, amelynek során megállapították, hogy öngyilkos lett - az ítéletet erőteljesen támogatták Lajos utódai, akik azóta sem engedélyezik a maradványok tudományos vizsgálatát.

Siegfried Wichmann azonban most azt állítja: be tudja bizonyítani, hogy Lajost meggyilkolták. Fél életét a király halála utáni nyomozással töltötte, s ebben sokat merített saját háborús tapasztalataiból.

"A királyt egy bérgyilkos ölte meg"


"Be kell vallanom, karrierem során soha nem tévedtem. A királyt egy bérgyilkos ölte meg" - állítja határozottan Wichmann, aki a 19. századi bajor festészet nagy tekintélyű szakértője.

Könyvében, amelynek a címe "Lajos király meggyilkolása", leírja, hogy az 1960-as években megkereste egy ügyvéd három festménnyel, amelyek közül az egyik Lajost ábrázolja, nem sokkal a halála után. Wichmann szerint a képen nyoma sincs hullamerevségnek, a tátott száj szélén viszont vércseppek vannak.

Ez azonnal eszébe jutatta a 2. világháborút, amikor a tüdejét megsebezte egy srapnel. Levonta hát a következtetést, hogy a vér azt bizonyítja: a király nem fulladhatott meg. A vér magyarázata csak az lehet, hogy Lajost lelőtték.

"Láttam a kabátot: két lyuk volt rajta"

A királyról köztudott, hogy sokszor hallucinált, és az is, hogy horribilis összegeket költött építkezésekre, s emiatt az államkincstárt csőd fenyegette. "A gyilkosság oka, mint manapság is oly gyakran, a pénz" - hangsúlyozza Wichmann.

Egy Guglmänner nevű titkos bajor szervezet régóta megkérdőjelezi a király öngyilkosságát, az utóbbi időben azonban mások is egyre hangosabban követelik Lajos exhumálását és újraboncolását.

A múlt hónapban egy Detlev Utermölle nevű bajor bankár eskü alatt vallotta, hogy látta azt a kabátot, amelyet Lajos a halálakor viselt, s azon egyértelműen felismerhető volt két golyó ütötte lyuk.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×