eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Létezik olyan, hogy megszakad a szív

Létezik olyan, hogy megszakad a szív - mutattak rá a kutatók, akik szerint a halálos szívrohamok esélye többszörösére emelkedik a szerettek elvesztését követő hónapokban.

A halálozási arány sokkal nagyobb azon idősek körében, akik nemrég veszítették el életük párját, a túlélési esélyük azonban az idő előrehaladtával egyre emelkedik. És hogy ennek mi lehet az oka?

A házastársunk halála által okozott stressz jelentősen növeli a halálos szívbetegségek esélyét - derül ki egy felmérésből, amely szerint a feleségüket elvesztő férfiak esélye arra, hogy néhány hónapon belül elhunynak, 21 százalékkal emelkedik a tragédia következtében, a férjüket eltemető nőké pedig 17 százalékkal.

Az élmény azonban sokaknál, ha halált nem is, de súlyos betegségeket vagy tüneteket okozhat, például étvágytalanságot, fáradékonyságot és depressziót. Sokaknál ez alkoholproblémákkal is párosul.

A jelentés készítői arra is figyelmeztetnek: a szokásosnál is jobban oda kell figyelni azokra az idősekre, akik nemrég veszítették el házastársukat.

Nekik gyakran pszichológus segítségére is szükségük van. Ellenkező esetben sokan az öngyilkosságtól sem riadnak vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×