eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az sem jó, ha valaki későn veszíti el a szüzességét

Egészségügyi problémákat okozhat, ha valaki túl korán kezdi a szexuális életet, de az is, ha túl későn veszíti el a szüzességét - állapították meg amerikai kutatók. Vizsgálatuk eredménye megkérdőjelezi a szexuális absztinenciára vonatkozó nevelés sikerességét.

A Columbia Egyetem kutatói 8000 amerikait vizsgáltak meg, és megállapították, hogy azokat, akik viszonylag korán kezdték a szexuális életet, jobban veszélyeztetik a nemi úton terjedő betegségek, mert általában több a partnerük, és hajlamosabbak részegen kapcsolatba bonyolódni.

Ez nem meglepő, az azonban már érdekesebb, hogy a szexuális funkciózavarok ugyanolyan mértékben veszélyeztetik azokat is, akik "későn" veszítik el a szüzességüket. Főleg a férfiakra igaz ez, akiknek nehézséget jelent az erekció fenntartása, illetve az orgazmus elérése.

Azt viszont nem sikerült kideríteni, mi okozza a szexuális diszfunkciót mindkét csoportnál - ismerte el a kutatást vezető Theo G. M. Sandfort. A kutatás azonban "csak részben támasztja alá" az önmegtartóztatást szorgalmazó amerikai kormányzati politikai helyességét.

Sandfort szerint a szüzesség viszonylag kései elvesztése valószínűleg azért jelenthet egészségügyi veszélyt, mert "gátolja az érzelmi, a kognitív és a kapcsolatteremtő képességek megfelelő fejlődését, márpedig ezekre szükség van a kielégítő szexuális működéshez, és általában ahhoz, hogy az ember jól érezze magát".

A vizsgált személyek átlagosan 17-18 éves korukban veszítették el a szüzességüket. Azokat tekintették "túl fiatalnak", akik 14, és azokat "túl öregnek", akik 22 évesen kezdték a szexuális életet.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×