eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Öltönyök, amelyek megrengették a világot - képekkel

Sok híres ruhadarabot tudunk felsorolni, ám olyanból kevesebb van, amely annyira összenőtt viselőjével, hogy róla nevezik el. A The Independent összeállította azoknak az öltönyöknek a listáját, amelyek nagy hatást gyakoroltak a divatra és a világra.

Mao Ce-tung és a Mao-zubbony

A zubbony akkor kapta a nevét, amikor az első képek megjelentek a kínai kommunista vezetőkről a nyugati sajtóban. Kínában Szun Jat-szen után nevezték el az öltözetet.

A kommunizmus előtt a kínai közalkalmazottaknak egy új típusú ruhát kellett hordaniuk, amelyen egészen a gallérig gombok voltak. Később lehajtott gallérral és négy, szimmetrikusan elhelyezkedő zsebbel egészítették ki a ruhadarabot.

A kommunizmus alatt a lakosság jelentős része, férfiak és nők egyaránt, ezt a zubbonyt kezdték hordani.

A kínai vezetők az 1990-es években hagytak fel a Mao-zubbony viselésével, de Észak-Koreában még mindig népszerű.

Richard Gere és az Amerikai dzsigoló öltönye

Az Amerikai dzsigoló című 1980-as filmben Richard Gere Giorgio Armani-öltönyökben szerepel.

Az olasz divattervező által készített zakók előnye, hogy könnyebbek, és jobban kiemelik a férfi testet.

Az egyik híres jelenetben Richard Gere hosszasan válogat, hogy melyik öltönyt vegye fel.

Marlene Dietrich és a női öltöny

Radclyffe Hall írónő kezdett el először férfi öltöny viselni, ám az első híresség a német színésznő volt, aki feladta a női-férfi szerepeket a divatban.

A Marlene Dietrich által meghonosított klasszikus öltözetet később Judy Garland, Diana hercegnő, Catharine Deneuve és Madonna is viselte.

Cary Grant és az "Észak-Északnyugat" öltöny

A legstílusosabb filmnek választott Észak-Északnyugat című Alfred Hitchcock-moziban Cary Grant szürke öltönyt visel, amely kultikussá vált. A filmben a zakó sohasem volt ráncos, a nadrágot öv nélkül viselte a főszereplő, és mindehhez világos cipőt hordott.

Később több hollywoodi filmben is feltűnt hasonló öltöny. Legutóbb Tom Cruise viselte ilyen színű zakót A halál záloga című filmben.
Winston Churchill és a háborús flanell öltöny

Az egykori brit miniszterelnököt egy 1940-es képen úgy ábrázolták mintha amerikai gengszter lenne: kezében puskával, szájában szivarral. Winston Churchill fején kalapot, valamint egy halszálka-csíkos öltönyt viselt.

A kép azt üzente: a felső osztálybeli angol férfi nem riad vissza az erőszaktól, ha ezáltal lehet csak megvédeni a hazát a németektől.

A legendás öltönyt gyártó céget felkérték, hogy készítsen egy másolatot, amelyet jövő márciusban kiállítanak.

A Beatles és az "Egy nehéz nap éjszakája" öltöny

A Beatles a zenéje és gombafrizura mellett az öltönyök terén is új divatot teremtett.

A gallér nélküli öltönyt az együttes házi szabója, Douglas Millings készítette, aki az ötletet Pierre Cardintől, a francia divattervezőtől kölcsönözte.

Az öltöny szinte összeforrt a Beatles nevével, és az 1960-as években rendkívüli népszerűségre tett szert.

Charlie Chaplin és a csavargó öltöny

Charlie Chaplin öltözetét az ellentétekre hegyezte ki: szűk zakó és kis kalap, de bő nadrág és nagy cipők, ezzel már megalapozva a komikumot.

Először egy 1914-es némafilmben viselte ezt a később jellegzetessé vált öltözetet, amelyet 2005-ben 3100 dollárért árvereztek el.


Tom Wolfe és a fehér öltöny


Tom Wolfe, az "új újságírás" nevű műfaj létrehozója 1962-ben vette meg első fehér öltönyét, amely később védjegyévé vált.

A híres amerikai írónak ma már egy teljes kollekciója van fehér öltönyökből.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×