eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gigantikus gombóccá növekedett a megevett haj - képpel

Gigantikus szőrgombócot operáltak ki amerikai orvosok - egy 18 éves nő gyomrából. Az egyébként egészséges fiatal nő később bevallotta: évek óta eszi a haját.

A 18 éves nő öt hónapja panaszkodott fájdalomra és haspuffadásra. Evés utáni gyakran hányt, és 18 kilót fogyott, ezért ment el orvoshoz, akik végül gyomortükrözéssel megállapították, hogy egy hatalmas bezoár szinte az egész gyomrát eldugítja.

Legnagyobb megdöbbenésükre kiderült, hogy a bajt egy hatalmas szőrgombóc okozza. "Amikor kifaggattuk, bevallotta, hogy évek óta eszi a haját. Ezt az állapotot trichofágiának hívják" - számoltak be az esetről a New England Journal of Medicine című szaklapban a chicagói Rush Egyetemi Klinika orvosai.

A nőt sürgősen meg kellett operálni, hogy eltávolítsák a gyomrából a 4,5 kilós hajgombócot, amely egy 38 centi hosszú, 18 centi széles, és ugyanennyire magas tömböt tett ki.

A műtét után öt nappal a páciens már normálisan tudott enni, így hazaküldhették. Megszűntek a fájdalmai, nem kellett többé hánynia, és egy év elteltével már sikerült visszahíznia 9 kilót. "Azt állítja, hogy a hajevést is abbahagyta" - számoltak be az orvosok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×