eur:
388.51
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Itt a legújabb extrém sport

Felejtse el a hagyományosnak számító adrenalinnövelő módszereket. A legújabb divat az űrugrás, amely a szó szoros értelmében, magasan felülmúlja a többi extrém sportot.

Hosszú percegik élhetik át a szabadesést azok, akik már nem elégednek meg egy szimpla ejtőernyős ugrással.

A tevékenységet ugyanis nem csak néhány ezer méterről, hanem több tíz kilométeres magasságból is végre lehet hajtani, csak mindezt úgy hívják, hogy űrugrás.

Követőinek az a legnagyobb problémája, hogy a hosszú percekig szabadesésben repülő helyzetben milyen ruházattal és felszerelésekkel óvhatják meg magukat, illetve az, hogy miként kecmereghetnek ki a dugóhúzó spiráljából.

Az ugrást az űr "széléről" hajtják végre a vállalkozók, akik ezzel megdöntik Joe Kittinger rekordját.

Az Egyesült Államok haderejének tagja még 1960-ban 31.090 méter magasságba emelkedett ballonjával, majd onnan ejtőernyős ugrást hajtott végre.

De még az ernyő kinyílása előtt szabadesés közben túllépte a hangsebességet. A férfi 700 mérföld/órás, azaz 1.126 kilométer/órás sebességgel zuhant.

A mostani próbálkozók azonban több mint 35 kilométeres magasságból vetnék le magukat, sőt, a céljuk, hogy elérjék a 91 ezer méteres magasságot.

Õk azonban nem egy légballonból ugranak ki, hanem egy úrhajóból. Eközben rövid időre ugyan, de átélik a súlytalanság állapotát, sőt, olyan perspektívából láthatják a Földet, amely valóban különleges látvány.

A tevékenység természetesen különös felszerelést igényel. Figyelemmel kell lenni arra, hogy ilyen magasságban eltérő nyomás nehezedik az emberre, és arra is, hogy a rendkívül gyors sebesség miatt nagyon felmelegedhet az ugró ruházata.

Az űrugrás egyik úttörője Jonathan Clark, a NASA egykori kutatója, ő már egy vállalkozást is létrehozott a tevékenységre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×