eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vádol az érsek: "Az európaiak fertőzött óvszerrel terjesztik a HIV-et Afrikában"

Azzal vádolta meg az európai óvszergyártókat a mozambiki Maputo érseke, hogy HIV-vírussal fertőzik meg a gumikat, mert "gyorsan ki akarják irtani az afrikaiakat". Francisco Chimoio azt állítja: bizonyítékkal is rendelkezik az összeesküvésről.

A katolikus egyház ellenzi az óvszerhasználatot, az AIDS lekerülésére a házastársi hűséget vagy a szexuális absztinenciát tartja megfelelő módszernek.

AIDS-aktivisták elképesztőnek találják az érsek vádjait. "Évek óta használunk óvszert, és még mindig egészségesek vagyunk. Ez biztos módszer" - hangsúlyozta egyikük, Marcella Mahanjane.

Mozambik 19 millió lakosának becslések szerint a 16,2 százaléka HIV-pozitív, és naponta ötszáz ember fertőződik meg.

Chimoio érsek szerint viszont nem az óvszer, hanem a teljes önmegtartóztatás a legjobb módja a betegség elkerülésének. "Az óvszer nem biztonságos, mert tudom, hogy két európai országban is olyan óvszert gyártanak, amely HIV-vírussal fertőzött" - jelentette ki, de nem volt hajlandó megnevezni a két "bűnöst".

Az azonban a meggyőződése, hogy ez a két ország ki akarja irtani az afrikaiakat "Ez a terv, mert gyarmatosítani akarják Afrikát. Ha nem vigyázunk, egy évszázadon belül írmagja sem marad az afrikaiaknak" - tette hozzá.

Chimoio érsek nagy tekintélynek örvend Mozambikban, ahol a katolikus egyház kulcsszerepet játszott a 16 éves polgárháborút lezáró 1992-es békeszerződés megkötésében. Az ország lakosságának 17,5 százaléka katolikus, ezért is tartják különösen veszélyesnek az AIDS-aktivisták az érsek kijelentését.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×