eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Semmi sem drága a karcsú derékért

Szabályosan éheznek a tizenéves lányok annak érdekében, hogy olyan nádszálvékonyak legyenek, mint a modellek. Nagy-Britanniában a 14-15 éves lányok negyven százaléka nem reggelizik, és lehetőleg nem is ebédel, hogy minél vékonyabb legyen - derült ki egy felmérésből.

Az iskola-egészségügyi hivatal 70 ezer, 10-15 éves diák életmódjáról végzett felmérést. Kiderült, hogy a 14-15 éves lányok negyede semmit, 13 százaléka pedig legföljebb folyadékot fogyaszt reggelire, és nagyon sokan nem is ebédelnek. Azok közül, akik nem reggeliznek, minden negyedik ebédre sem evett semmit a megkérdezése előtti napon.

A megkérdezett lányoknak több mint a fele kövérnek hiszi magát, holott a testindex-számítás alapján mindössze 12 százalékuk volt túlsúlyos.

A külső egyébként is a lányok fő problémája; a 12-15 éves korosztály fele emiatt aggódik a legtöbbet, de a 10-11 évesek negyede is "elég sokat" vagy "sokat" foglalkozik azzal, hogyan néz ki.

Victoria Beckham és Kate Moss a rossz példa

A mélyinterjúkból egyértelműen kiderült, hogy az olyan csont sovány hírességek, mint Kate Moss, Victoria Beckham és Nicole Ritchie kimondottan rossz, de követendő példát mutatnak a tizenéves lányok számára.

"Képesek ugyan kritikusan szemlélni a bulvársajtó nyomását, és úgy vélik, hogy nem kellene ilyen sok szokatlanul vékony nőt szerepeltetniük, de ugyanakkor nem tudnak szabadulni a kényszertől, hogy hasonlítsanak a médiasztárokra. Bírálják a hírességeket, amiért betegesen soványak, de mégis olyanok akarnak lenni, mint ők" - figyelmeztetett az egyik kutató.

David Regis szerint túlságosan kevés normális súlyú modell és színésznő van. "Nem azt mondom, hogy Kate Moss nem lehetne modell, de miért nincsenek másmilyen alakúak is?"

"Reggeli otthoni káosz"


Bár a megkérdezett fiúk 20 százaléka sem reggelizik, a kutatók szerint ennek nem a diétázási kényszer, hanem a "reggeli otthoni káosz" lehet az oka. Igaz ez annak ellenére, hogy a fiúkat is izgatja a külsejük.

Kiderült egyébként az is, hogy bár a gyerekek kevesebbet esznek - de egészségesebb ételeket. Rohamosan csökken a rendszeresen sült krumplit és chipset fogyasztók száma, bár a diákok nem szeretik Jamie Oliver egészséges konyháját sem, és inkább kimennek a sarki boltba venni maguknak valamit.

Egyre kevesebb - minden háromból kettő - 12-15 éves gyerek él mindkét szülőjével; 1990-ben még háromnegyedük élt teljes családban. 18 százalékuk az édesanyjával, kettő az apjával él, míg további 13 százalékuk valamelyik szülőjével és annak új élettársával.

A diákok körében nem változott a dohányosok, illetve a kábítószer-fogyasztók aránya, és a lányok többet isznak fiú kortársaiknál. A tévénézés változatlanul a leggyakoribb esti időtöltés a diákok számára, bár egyre többen töltik a szabadidejüket számítógépes játékokkal és az interneten való szörföléssel.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×