eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma

A cápabőr sem segíthet a megégett férfin

Gyakorlatilag halott már a glasgow-i repülőtér elleni merényletkísérlet egyik gyanúsítottja, ennek ellenére egy forradalmian új módszerrel: cápabőr beültetésével megpróbálnak segíteni rajta.

A 27 éves Kafeel Ahmed olyan súlyosan megégett a június végi merényletkísérlet során, hogy szinte semmi esélye nincs a túlélésre. A férfi kómában van, és a kórház egyik neve elhallgatását kérő dolgozója szerint "gyakorlatilag már halott".

Ennek ellenére fegyveres őrök vigyáznak rá, az orvosok pedig egy forradalmian új - és nagyon drága - kezeléssel próbálják növelni a túlélési esélyeit.

Korábban preparált disznóbőrt helyeztek a súlyosan megégett testfelületre - ez megvédte a testet a fertőzéstől, amíg kinőtt alatta az új bőr.

A glasgow-i kórház orvosai Ahmednél más módszert használnak. "Ez a legmodernebb eljárás - de így is nagyon kevés esélye van a túlélésre" - mondta az orvos.

A kezelés - amely több mint 20 ezer fontba (7,4 millió forintba) kerül - lényege, hogy az orvosok cápabőr-kivonatból készített, szilikonnal bevont implantátumokat helyeznek a megégett testfelületre. Két hét múlva a szilikon-bevonatot eltávolítják, majd egy testszövetnél vékonyabb bőrrétegre cserélik.

A cápabőrben található anyagok megelőzik a hegesedést, és lehetővé teszik, hogy a szervezet reprodukálja a bőrszöveteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×