eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Beadta a derekát a sztárszakács

Engedett a nyomásnak Gordon Ramsey: júniustól nem szolgálnak fel kékúszójú tonhalat a brit sztárszakács éttermeiben. A halfaj a kihalás szélén áll.

A World Wildlife Foundation (WWF) és a tengeri élőlények megőrzéséért dolgozó brit hivatal, a Marine Conservation Society is kritizálta Gordon Ramseyt, miután kiderült: a szakács éttermeiben többféle, a veszélyeztetett kékúszójú tonhalból készült fogást szolgálnak fel.

Az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben honos faj halászata jelentősen megritkította a halak számát, a Természetvédelmi Világszövetség szerint a kékúszójú tonhal különlegesen veszélyeztetett.

A japánok sem vetik meg

A sztárszakács két étterme hónapok óta árulja az ilyen tonhalból készült ételeket.

A kékúszójú tonhalat az európai ínyencek mellett szívesen fogyasztják a japánok is: e halfaj legnagyobb felvásárlója éppen a felkelő nap országa.

Meggyőzték a kritikák

"Olyasvalakinek, mint Gordon Ramsey, akire mindenki odafigyel, és akire felnéznek a séfjei, meg más éttermek dolgozói és a közönség, példát kellene mutatnia azzal, hogy nem ad el kékúszójú tonhalból készült fogásokat. Talán nem tudja, mennyire veszélyeztetett a faj" - mondta a Marine Conservation Society egyik munkatársa.

"De szerintem annak, aki a főzésből él, pontosan tudnia kellene, honnan származnak az alapanyagai. A kékúszójú tonhalállomány állapota pedig jól dokumentált" - tette hozzá Bernadette Clarke.

A brit környezetvédelmi minisztert, Ben Bradshow-t is megdöbbentette, hogy a szakács ilyen halból készült ételeket ad el.

"A kékúszójú tonhalak számát figyelembe véve én biztos nem ennék ilyen halat, és nem hiszem, hogy másnak kellene, valamint nem gondolom, hogy az éttermeknek ilyet kell eladniuk" - közölte a miniszter.

Kedden Gordon Ramsey szóvivője elmondta: június elsejétől nem készítenek ételeket kékúszójú tonhalból, sárgaúszójúakkal helyettesítik azokat.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×