eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Úszva az Északi-sarkra

Úszva akarja megközelíteni az Északi-sarkot egy brit férfi, hogy így világítson rá a globális felmelegedés káros hatásaira. Vállalkozása ugyanis tíz évvel ezelőtt még lehetetlen lett volna.

A férfi úgy véli: magánemberként a legjobb módja annak, hogy rávilágítson a klímaváltozás visszásságaira az, ha egy olyan területen próbál meg úszni, ahol tíz évvel ezelőtt még mindent jég borított.

Reméli, hogy ezzel nyomást gyakorolhat a világ vezető gazdasági hatalmaira, a G8-akra, akik így átgondolják a káros anyagok kibocsátására vonatkozó elképzeléseiket.

Lewis Gordon Pugh egy kilométert fog megtenni a mínusz 1,8 fokos vízben, július 15-én. Úgy számol, hogy a távolság megtételéhez nagyjából 21 percre lesz szüksége.

A férfi a leghidegebb vízben úszás tekintetében is meg akarja dönteni saját rekordját, amelyet az Antarktisznál állított fel, ahol 0 fokos vízben úszott.

Lewis Gordon Pugh egy másik csúcsot is tart: eddig ő úszta le a leghosszabb távot jeges vízben, - 1,2 kilométert - a norvég partoknál. Akkor majdnem 24 percet töltött a vízben.

A legtöbb emberre ez a mutatvány igen károsan hatna, a Jegesmedve néven ismertté vált 37 éves férfi azonban alaposan felkészül a vállalkozásra. A normális esetben 87 kilogrammos súlyát ugyanis 105-re tornázza fel úgy, hogy naponta hatszor eszik húst.

Pugh - aki mellesleg jogászként dolgozik, például a WWF-nek is - jelenleg egy norvégiai gleccsertóban tart edzéseket Jorgen Amundsennel, Roald Amundsen utódával, aki 1911-ben elsőként jutott el a Déli-sarkra. A nagy felfedező rokona szerint az attrakció az északi-sarki expedíciók végét is jelentheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×