eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Várandós? Egy korty alkoholt se igyon!

Nagy-Britanniában a kormány ajánlása szerint teljes egészében fel kell hagyni az alkoholfogyasztással azoknak a nőknek, akik kisbabát várnak, vagy szeretnének teherbe esni.

A brit kormány ajánlásával radikálisan felülírta a jelenleg érvényben lévő irányelvet, amely szerint egy héten egyszer-kétszer a terhes nők is fogyaszthatnak minimális mennyiségű alkoholt.

Az egészségügyi szakemberek szerint a kormány azért fogalmazta meg új ajánlását, hogy felhívja a figyelmet az alkohol veszélyére azon kismamák esetében, akik a csekély mennyiségnél lényegesen többet fogyasztanak, és ezzel bajba sodorják saját magzatukat.

Egy kutatás szerint a szigetországban a várandós anyák 9 százaléka fogyaszt több alkoholt, mint amennyit az eddigi ajánlások megengedtek.

Nagy-Britannia nem az első ország, ahol teljes absztinenciát hirdetnek a kismamáknak. Ugyanezt ajánlják a szakemberek az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Franciaország pedig tavaly csatlakozott ezekhez az országokhoz, miután egy kutatásuk bebizonyította, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás is képes károsítani a születendő gyermek agyát.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×