INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

A nyaralás veszélyei

Infostart / InfoRádió

Minden ötödik utazónak megkeseríti a kikapcsolódását valamilyen fertőzés. A különféle kórokozók leggyakrabban a vízzel jutnak a szervezetbe, de közvetítő lehet a levegő vagy valamilyen csiga, kagyló, rák vagy szúnyog is. Nemcsak a trópusi országok jelenthetnek veszélyt, például Dél-Európában igen gyakori a Hepatitis A fertőzés.

Lázas vagy láztalan hasmenés, hányás, hányinger, vizelési nehézségek. Ezeket a tüneteket tapasztalhatják leggyakrabban a pihenni vágyók, egészen pontosan minden ötödik azok közül, akik valamelyik trópusi országba látogatnak.

Ennyien szenvednek ugyanis az úgynevezett utazási betegségtől. A fertőzéseket többnyire a nem egészen iható víz közvetíti, de veszélyes lehet a nyers ennivaló is, csakúgy, mint a levegő, vagy akár a szúnyogok, a csigák vagy a kagylók - mondta Dr. Axman Ágnes, a Trópusi és Utazási betegségek intézetének igazgatója.

"Van olyan - elsősorban Afrikában, de Ázsiában is előforduló - betegség, amit például egy csigafajta okoz. A fejlett társadalomban élő emberek nem találkoznak ezekkel, így immunvédekezésük sem alakult ki, tehát fogékonyak az adott betegségre" - mondta az InfoRádióban Dr. Axman Ágnes.

Ha valaki nem tervez trópusi üdülést, csak a Földközi-tenger partjára látogatna el, az sem lehet teljesen nyugodt. Míg az ázsiai vagy afrikai részen már számos egzotikus betegség előfordul, Európa déli részén a Hepatitis A vírus a gyakori. Ezt a kórokozót a kagylók raktározzák. Mivel a fertőzés igen kellemetlen lehet, főleg idősebb korban, célszerű egy dél-olasz nyaralás előtt is védőoltást kérni.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018