eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Biomargarin vagy csak művaj?

A konvencionális "művajak", azaz a margarinok és bioboltok biomargarinjai között óriási a különbség -mondja Frühwald Ferenc a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője. - A vajnál valójában a kiindulási anyagokban van csak eltérés - a biovaj biotejből készül hagyományos eljárással -, míg a margaringyártásnál lényeges különbségekről van szó.

A margarin ősét a 19. század sorozatos háborúinak köszönheti az emberiség. A vajellátás akadozása miatt III. Napóleon utasítást adott egyfajta vajhelyettesítő kikísérletezésére. A megoldás Hippolyte Mege-Muries nevéhez fűződik, aki marhafaggyúból, sovány tejből és felaprított tehéntőgyből kenhető zsiradékot állított elő. Azóta is folyik a vita, hogy egészséges-e a margarinfogyasztás vagy sem.

Elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy miből készül. A. margaringyártás a kezdetekhez viszonyítva nagy fejlődésen ment át, ám a közhittel szemben a mai változatok közül sem mindegyik készül növényi zsírból, de a valódi margarinok zsiradékjainak legalább 97%-ban nővényi eredetűnek kell lenniük. A normál margarin 80% zsiradékból és 20 % vízből áll, a zsírszegény azaz "light" változat már 60% vizet tartalmaz, ami - őszintén szólva - óriási üzlet.

A hagyományos margarinokat először finomítják (magyarul vegytisztítják), majd nikkelkatalizátor segítségével keményítik, azaz a telítetlen zsírsavakat telitetté alakítják, eközben számtalan új kötés jön létre, amelyek egészségkárosító hatásáról hosszas vita folyik. A kritikák középpontjában az ún. transz-zsírsavak állnak, amelyek a szívinfarktus kockázatát jelentősen növelik. Az ipari margarinok előállításának utolsó fázisa az ún. rekombináció, amikor emulgálószerek segítségével kenhető állagúra alakítják. Sápadt színüket mesterségesen színezik, és tartósítószerekkel gondoskodnak hosszú eltarthatóságukról.

A biomargarinoknál sem a finomítás, sem a hidrogénezés nem megengedett. A felhasznált olajok és zsírok kizárólag biogazdálkodásból származhatnak, és a kíméletes feldolgozás során az értékes zsírsavakat meg kell őrizni. Az alkalmazott kókusz-, pálma- és pálmamagolajok szobahőmérsékleten szilárdak, ezért nem kell azokat hidrogénezni. Művitaminok, műaromák, mesterséges színezékek szóba sem jöhetnek. A biomargarinok egyedüli fűszere a tengeri só.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×